söndag 28 april 2024

Saltburn



Titel: Saltburn
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2023
Regi: Emerald Fennell
I rollerna: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Carey Mulligan

Handling: Oliver Quick är en Oxford-student som blir besatt av sin charmiga och aristokratiska klasskamrat Felix Catton, som bjuder in honom till sin familjs excentriska gods. Där väntar en sommar fylld av fest, intriger och mörka hemligheter.

Omdöme: Eftersom regissören Emerald Fennells hyllade regidebut Promising Young Woman (2020) inte direkt uppskattades, även om den inte var dålig, var man på förhand något skeptisk till denna film. Den valdes därför till en början bort då känslan var att det skulle vara en i raden av moderna filmer som hamnar i det överdrivet politiskt korrekta facket. Tack och lov blir det inte så, även om man under filmens gång har det i bakhuvudet då man nästan förväntar sig att det förr eller senare ska komma.


©MGM

Oliver Quick (Barry Keoghan) börjar på det anrika Oxford-universitetet. Han kommer själv från nordvästra England och försöker passa in bland de rika studenterna vars föräldrar betalat studierna på skolan. Han själv är där då han fått stipendium eftersom han är en mycket duktig student. Ollie som han kallas bekantar sig snart med Felix Catton (Jacob Elordi) som är killen alla vill umgås med, tjejer som killar.


©MGM

Felix kommer från en rik familj, något som skiljer sig från Ollies bakgrund. När sommaren kommer bjuder Felix in Ollie att ansluta till familjens gods, slottet de kallar för Saltburn. Där kommer Ollie träffa och spendera tid med Felix, hans syster Venetia (Alison Oliver), mamma Elspeth (Rosamund Pike), pappa James (Richard E. Grant) samt Elspeths väninna Pamela (Carey Mulligan) och Felix amerikanska kusin Farleigh (Archie Madekwe) som även går på Oxford med Felix och Ollie.


©MGM

Det blir en oförglömlig sommar för inte minst Ollie eftersom det är som en dröm att spendera tiden på Saltburn. Han är trots allt där som vän till Felix och ses som en jordnära person som skiljer sig från de rika överklasstyperna. Familjen Catton och gästerna visar sig alla ha sina hemligheter och böjelser som gör upplevelsen extra speciell för Ollie. Trots att han är en utomstående som försöker passa in kanske han har hemligheter som gör att han inte är så olik de övriga trots allt.


©MGM

Något som blir bra är att filmen inte blir så lättsam som den verkade kunna bli. För när rika människor synas på det här sättet kan det lätt bli att de förlöjligas och det hela går till överdrift. Nu ligger det på gränsen då man känner av det extravaganta som kommer fram på sina håll, men det hålls på en nivå som ändå behåller fötterna på jorden. Kanske är det för att det trots allt är med Ollies ögon vi ser det mesta. Det är han som håller dem i styr. Eller manipulerar han dem kanske?


©MGM

Det visar sig vara en film som uppskattas mer än Promising Young Woman (2020). Visst sitter man lite på helspänn filmen igenom och hoppas på att det hela inte ska falla i fällan och ge det hela någon vändning som skulle förstöra upplevelsen. Det är trots allt ganska trevligt att följa med Ollie på hans upptäcktsresa på Saltburn. Skönt nog förstörs det inte och när eftertexterna börjar rulla kan man äntligen andas ut och konstatera att filmen varit över förväntan.


©MGM

När man blickar tillbaka på filmen har den flera saker som talar för den som den lyckats bra med. Duktige Barry Keoghan, som ofta utmärkt sig i biroller, visar att han kan axla huvudrollen utan problem. Så pass att han klarar det galant då karaktären både kräver att han är svag och stark. De övriga sköter sig också bra men han utmärker sig mest.


©MGM

Man har valt det gamla 4:3 formatet för fotot av några olika anledningar och det funkar klart bra. Visst känns det lite ovanligt för en sån här film men man har velat fånga ett nästan tavelliknande foto och känslan av att tittaren smygtittar på händelserna. Kan bara instämma med valet då det är lyckat. För fotot står för övrigt Linus Sandgren som vann en Oscar för La La Land (2016).


©MGM

Alltid trevligt när man uppskattar en film, men extra kul när man inte direkt förväntar sig det på förhand. Vissa filmer känner man direkt att man kommer gilla. Ibland blir man besviken men oftast har man en viss typ av filmer som mestadels går hem. Denna var det desto mer osäkert med och då man inte heller riktigt visste vilken ton filmen skulle ha, visar den sig funka på flera plan. Givetvis inte utan sina brister men dessa stör inte så mycket när resultatet som helhet är tillfredsställande.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar