söndag 28 april 2024

Vincent Must Die



Titel: Vincent doit mourir / Vincent Must Die
Genre: Thriller/Skräck
Land: Frankrike/Belgien
År: 2023
Regi: Stéphan Castang
I rollerna: Karim Leklou, Vimala Pons, François Chattot, Michaël Perez

Handling: Ett dåligt skämt verkar vända hela världen mot Vincent. Plötsligt börjar människor slumpmässigt gå till attack mot honom, med uppsåt att döda honom. Från att ha levt ett vanligt liv, måste nu Vincent fly från en situation som blir alltmer kaotisk.

Omdöme: Vincent (Karim Leklou) finner sitt liv vändas upp och ner. Om det bara är en slump eller inte är oklart, men efter att han skämtat lite dumt med en praktikant på jobbet, finner han sig senare bli attackerad av praktikanten. Vincent tänker inte så mycket mer på saken och fortsätter jobba vid sitt skrivbord. Men när en annan kollega som han inte har något otalt med plötsligt börjar hugga honom i handen, börjar det bli lite konstigare.


©Capricci Films

Situationen kring Vincent är minst sagt skum. Han får inte direkt någon uppbackning av sina kollegor eller chefen, även om Vincent inte vill polisanmäla och bara återgå till att leva sitt liv. Detta blir dock inte direkt möjligt när han upptäcker att folk han inte känner också går till attack mot honom. Det verkar som folk helt på måfå får för sig att gå till attack bara de får syn på honom.


©Capricci Films

Vincent måste ge sig iväg från allt, ligga lågt ett tag och försöka förstå vad det är som pågår. Ögonkontakt verkar trigga attackerna, men han vet inte så mycket mer. Han kommer i kontakt med en man som precis som Vincent går igenom samma sak och ger honom ett par tips. Men vad händer när Vincent träffar Margaux (Vimala Pons), en kvinna han fattar tyckte för och hon är en av få som inte går till attack?


©Capricci Films

En intressant liten film det här. Den inleder mer som en svart komedi med tanke på attackerna Vincent får utstå till en början. Musiken och stämningen förtäljer dock att det hela kan vara mer ondskefullt än bara en rolig grej. Vincent är inte direkt bekymrad över attackerna till en början, men hans oro ökar när faran kan komma från de mest oväntade håll och kanterna.


©Capricci Films

Första halvan är möjligtvis något bättre än andra halvan då man vill se vad som ska hända härnäst. Det stannar upp lite grann runt halvvägs in och man undrar lite vart det hela ska ta vägen. Stämningen är dock hela tiden på topp får man säga, inte minst tack vare den väldigt sköna musiken av John Kaced som hela tiden ger filmen dess härliga puls. En kompositör som gör långfilmsdebut, precis som regissören Stéphan Castang som gör regidebut efter att de båda samarbetat på en tidigare kortfilm.


©Capricci Films

Man får inte alltid så mycket svar på frågorna man har och som Vincent också gärna vill ha svar på. Även om man på sina håll skulle kunna få fler svar förblir det mystiskt så här. Man kan bara ana vad som händer och det gör det trots allt lite mer kusligt när man är ovetandes.


©Capricci Films

Gillar det här, ingen tvekan om saken. Kunde den varit bättre? Ja, den kunde nog ha kunnat vrida upp det hela lite mer och gjort det riktigt minnesvärt när allt är sagt och gjort. Däremot hade den också kunnat dribbla bort sig och förstöra mer om den gett fler svar eller försökt sig på något mer. Kanske vinner den trots allt på att lämna det lite mer öppet och liksom bara låta en följa med utan att riktigt veta varför Vincent måste dö.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
5 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar