lördag 27 april 2024

Arthur the King



Titel: Arthur the King
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 2024
Regi: Simon Cellan Jones
I rollerna: Mark Wahlberg, Simu Liu, Ali Suliman, Nathalie Emmanuel, Juliet Rylance

Handling: En äventyrare adopterar en herrelös hund som får namnet Arthur och som får följa med honom under ett episkt ultralångdistanslopp.

Omdöme: Verklighetsbaserat om fyra äventyrare som tävlar i ett världsmästerskap i Dominikanska Republiken. Extremtävlingen sträcker sig över fem dygn där deltagarna måste ta sig igenom tuffast möjliga terräng med djungel och vatten. Tävlingen är uppdelad i flera etapper där de tävlande lagen måste löpa, cykla och paddla kajak i sammanlagt runt 700 km.


©Lionsgate

Michael (Mark Wahlberg) är en veteran inom äventyrssporten och har aldrig vunnit. Nu känner han att det är hans sista chans då han kommit upp i åren och måste ta hand om familjen. För att ställa upp i tävlingen måste laget bestå av fyra deltagare, inklusive en kvinna. Han rekryterar Chik (Ali Suliman) som också kommit upp i åren och vunnit tävlingen tidigare med ett annat lag, men blivit åsidosatt p.g.a. ett dåligt knä. Olivia (Nathalie Emmanuel) som är dotter till en av de främsta äventyrarna och som själv är en utmärkt klättrare. Och så är det Leo (Simu Liu) som har ett förflutet med Michael då deras personligheter krockat under ett tidigare mästerskap. Han behövs dock eftersom sponsorerna kräver att han är med då hans status på sociala medier är en kassako.


©Lionsgate

Samtidigt som vi får en äventyrshistoria att följa med tävlingen som äger rum i Dominikanska Republiken, följer vi även en lokal herrelös hund. Hunden kommer bli en del av teamet under den långa tävlingen. En hund som kommer kallas för Arthur the King och föra teamet närmare varandra än de någonsin kunnat ana. Tävlingen blir något utöver det vanliga för dem och en upplevelse de aldrig kommer glömma.


©Lionsgate

Hade väl förväntat mig något mer av den här filmen som både blir en äventyrsfilm och en hundfilm. Den har lite svårt att få till historien innan teamets och hundens vägar korsas. Bitarna faller liksom på plats lite bättre när hunden påverkar deras liv.


©Lionsgate

Både äventyrsfilmer och hundfilmer kan vara trevliga, så kombinationen borde kunna vara lyckad. Dåligt blir det inte och äventyret med den extrema tävlingen blir bitvis intressant att följa. Kanske hade man velat ha lite bättre överblick vad tävlingen går ut på innan startskottet. Men under tävlingens gång klarnar bilden lite bättre även om det till slut blir viktigare med hundens inblandning och hur teamet kämpar för varandra. Helt ok utan att höja sig till något direkt minnesvärt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar