söndag 24 december 2023

The Ref



Titel: The Ref / Hostile Hostages / Absolut Gisslan
Genre: Komedi/Kriminalare/Drama
Land: USA
År: 1994
Regi: Ted Demme
I rollerna: Denis Leary, Kevin Spacey, Judy Davis, J.K. Simmons

Handling: Gus är en otursförföljd inbrottstjuv som blir övergiven av sin kompanjon mitt i en stöt. Han tvingas därför ta ett gift par som gisslan. Vad han inte räknat med är att paret inte direkt är de perfekta personerna att ta som gisslan, utan har fullt upp av sina egna problem. Gus drivs snabbt till vansinne av deras gräl och tvingas snart agera som en medlare mellan de båda stridande parterna.

Omdöme: Det är jul och inbrottstjuven Gus (Denis Leary) passar på att bryta sig in i en lyxvilla i en lugn förort. Han överraskas dock av ett ovanligt säkerhetssystem och tvingas fly. Snart kryllar platsen av poliser och hans kompanjon har fått kalla fötter och stuckit med bilen. Det får Gus att tvingas till drastiska åtgärder. Han kidnappar paret Caroline (Judy Davis) och Lloyd (Kevin Spacey) och tvingar dem köra honom till deras hem.


©Touchstone Pictures

Gus upptäcker tidigt att han kommer få problem med det gifta paret då de grälar om allt och inte kan hålla tyst. Som om det inte vore nog är det jul och det betyder att de ska ha familjemiddag. Gus måste försöka få tyst på paret samtidigt som han behöver hitta ett sätt att ta sig därifrån då polisen inför utegångsförbud och börjar söka igenom samtliga hus i jakten på Gus.


©Touchstone Pictures

Parets äktenskapsproblem och deras konstanta grälande blir ett återkommande tema filmen igenom. Gus håller på att bli galen i deras sällskap och försöker tysta dem utan framgång. Och då har han inte träffat resten av familjen som kanske är ännu värre. Dessutom kommer parets son Jesse (Robert J. Steinmiller Jr.) hem från militärskolan över julen. Nu misstänker man att det hela kan bli något i stil med Home Alone (1990) då det verkar som Jesse är en sån där jobbig unge som kommer jäklas med Gus. Skönt nog tar inte filmen den vägen då den nog hade urartat och istället blivit till en familjefilm.


©Touchstone Pictures

Trion Denis Leary, Judy Davis och Kevin Spacey är samtliga bra och håller igång dialogen där i parets hem. Ett smart drag är att inte bara låta det hela kretsa kring dessa tre filmen igenom. Istället har man både sonen Jesse, resten av familjen och även polisen (bl.a. med J.K. Simmons i sin filmdebut) att följa innan alla samlas för julmiddagen.


©Touchstone Pictures

Även om det inte är den roligaste eller bästa komedin man sett så funkar den för stunden. En ganska vuxen komedi både med äktenskapsproblemen, tonen och språket som används. En julfilm är det också, och även om det inte är någon direkt klassiker som kan plockas fram årligen, gör den inte bort sig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar