onsdag 20 december 2023

The Son



Titel: The Son
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 2022
Regi: Florian Zeller
I rollerna: Hugh Jackman, Zen McGrath, Vanessa Kirby, Laura Dern, Anthony Hopkins

Handling: Peter, som lever ett hektiskt liv med den nya partnern Beth och deras bebis, hamnar i oordning när hans ex-fru Kate dyker upp och behöver prata allvar om deras tonårsson Nicholas.

Omdöme: Efter hyllade regidebuten med The Father (2020) som byggde på hans egen pjäs, var det dags för Florian Zeller att filmatisera ytterligare en av sina pjäser. Det utspelar sig i New York där vi träffar Peter (Hugh Jackman) som lever med Beth (Vanessa Kirby) och parets nyfödda bebis.


©Sony Pictures Classics

En dag dyker Peters ex-fru Kate (Laura Dern) oannonserat upp och berättar att hon är orolig för parets tonårsson Nicholas (Zen McGrath). Detta eftersom Kate fått reda på att Nicholas inte varit i skolan på en månad. Dessutom känner Kate att hon ser något i sonens blick som gör henne illa till mods. Det är bäst att Peter tar ett snack med sin son och försöker ställa saker och ting till rätta.


©Sony Pictures Classics

Inledningen på historien sätter genast igång detta drama. Den framgångsrike Peter är upptagen med sitt jobb medan nya kvinnan Beth är hemma med parets nytillskott. Nu får Peter försöka ta itu med sin son Nicholas vilket självklart är viktigt för honom. Han inser dock inte hur mycket tid och energi det hela kommer ta. Dessutom är det ingen som anar vad Nicholas faktiskt går igenom då han endast säger att han mår dåligt.


©Sony Pictures Classics

The Father (2020) synade mental ohälsa på ålderns höst. Här är det istället mental ohälsa hos en tonåring. Att inte känna sig som andra och inte minst att inte känna sig hemma i denna värld. Det är vad Nicholas känner varje dag och det gör att han inte klarar av att gå i skolan. Hur föräldrarna och de runt honom ska hantera det är frågan. Inser de allvaret eller tror de att det är en fas varje tonåring går igenom som kommer passera? Frågan är också hur öppen och ärlig Nicholas är med vad han går igenom.


©Sony Pictures Classics

Det är ett tungt drama men det känns absolut inte nattsvart. Det är lite trevligt att följa inte minst Peter som oftast har en positiv attityd och där man känner att saker och ting kommer ordna sig när han tar tag i något. Hugh Jackman inger helt enkelt en stabilitet och säkerhet i rollen. Men även om han gör vad han ska kan varken han eller resterande skådespelare lyfta sina prestationer när det verkligen gäller.


©Sony Pictures Classics

Under filmens gång kommer tankarna upp att det kanske kan bli lite som utmärkta familjedramat Ordinary People (1980). I det fallet handlar det om hur en familj försöker gå vidare efter ett dödsfall, där inte minst bandet mellan far och son testas. Här är det alltså något lite liknande då far och son måste försöka bearbeta och ta sig igenom en svår tid.


©Sony Pictures Classics

Den stora skillnaden mellan att bli en klassfilm och något mer mediokert ligger i prestationerna och dramatiken som skapas. När det väl kommer till kritan saknas det en del här. Zen McGrath i rollen som Nicholas sköter sig mestadels bra, men övertygar inte när han ska visa mer desperata känslor. Det gör att det hela får svårt att greppa tag i en trots att det borde göra det. Ja, kanske är det lite pjäsvarning över de viktigaste och starkaste scenerna om man ska vara kritisk. Trots allt sevärt men det är synd att den inte når ända fram.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar