tisdag 26 december 2023

Mixed Nuts



Titel: Mixed Nuts / Julnötter
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1994
Regi: Nora Ephron
I rollerna: Steve Martin, Rita Wilson, Juliette Lewis, Anthony LaPaglia, Madeline Kahn, Liev Schreiber, Adam Sandler, Rob Reiner

Handling: Julen närmar sig och med den också ångesten hos många människor över att behöva vara ensam och övergiven. Telefonerna går varma på Los Angeles "hjälplinje" för självmordskandidater. Philip, som driver stället, har dock mer än nog med sina egna problem, omgiven som han är av diverse bisarra personer.

Omdöme: Det vankas jul i Los Angeles och organisationen "Lifesavers", som är en hjälplinje för deprimerade och självmordsbenägna, har fullt upp. Inte bara att de får ta emot en massa samtal av varierande natur, de har även fått reda på att deras hyreskontrakt inte förnyas av värden. Eller rättare sagt, Philip (Steve Martin) har fått nyheten men vill inte förstöra julen för sina två anställda Catherine (Rita Wilson) och Mrs. Munchnik (Madeline Kahn).


©TriStar Pictures

Philip, Catherine och Mrs. Munchnik får fullt upp med samtalen och besökare på kontoret som kommer skapa kaos. Det är bl.a. paret Gracie (Juliette Lewis) och Felix (Anthony LaPaglia) som ständigt grälar och har sig, transvestiten Chris (Liev Schreiber) som inte vill vara ensam denna dag och grannen Louie (Adam Sandler) som är smått bakom flötet och ständigt vill framföra låtar med sin ukulele.


©TriStar Pictures

Särskilt mycket julstämning blir det inte i den här filmen, mycket tack vare att det utspelar sig i Los Angeles. En del julsånger slängs förvisso in men i kombination med den jobbiga och skrikiga musiken som hörs filmen igenom blir det inte mycket att hänga i julgranen.


©TriStar Pictures

Överhuvudtaget är detta en film som inte funkar. Lite av en crazy-komedi som tyvärr inte alls blir rolig. Istället blir det att man redan tidigt tittar på klockan för att se hur lång tid det är kvar. Inget bra tecken med andra ord. Filmen är för övrigt en remake på franska filmen Le père Noël est une ordure (1982).


©TriStar Pictures

Nora Ephron, som hade regisserat Sleepless in Seattle (1993) året innan, lyckas inte alls med denna film. Varken humorn eller julstämningen finns där, även om någon enstaka scen skapar lite värme. Frågan är om det är tillräckligt för att rädda filmen från ett totalt bottenbetyg?

3 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
9 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.5
IMDb: 5.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar