lördag 9 december 2023

The Grandson



Titel: Az unoka / The Grandson
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Ungern
År: 2022
Regi: Kristóf Deák
I rollerna: Gergely Blahó, Tamás Jordán, Laura Döbrösi, Gábor Jászberényi

Handling: Efter att hans farfar fallit offer för ett omfattande bedrägeri, vänds en ung mans liv upp och ner.

Omdöme: Att falla offer för bedrägerier är givetvis allt annat än kul. En kväll får farfar (Tamás Jordán) ett samtal där en man utger sig för att ringa från polisen. Mannen säger att hans sonson Rudi (Gergely Blahó) varit inblandad i en allvarlig bilolycka och att det visat sig att hans bil är oförsäkrad. För att undvika att sonsonen hamnar i domstol rekommenderar mannen att han hjälper sin sonson genom att betala en summa till offren. Farfar är chockad och redo att göra allt för sin kära sonson Rudi, något bedragarna räknar med för att kunna lura gamlingen på sina besparingar.


©Flashback Productions

Efter att Rudi insett vad som skett och då farfar hamnar på sjukhus då han tar det hela hårt, bestämmer sig Rudi att ta saken i egna händer. Polisen kan eller vill inte göra så mycket åt saken vilket frustrerar Rudi. Det enda polisen hjälper med är att tipsa om en stödgrupp för andra som fallit offer för dessa bedrägerier. Rudi väljer att gå på ett sådant möte och märker att flera av offren är likasinnade och vill också att rättvisan ska vinna. Men då måste de göra det på egen hand med Rudi i spetsen.


©Flashback Productions

Något av en vigilante- och hämnd-historia. Någon måste stå upp för pensionärerna som blivit lurade. Någon som kan lära dessa individer och ligor en läxa att man inte ger sig på enkla offer och kommer undan med det. Dessa ryggradslösa gamar som inte har något samvete och inte bara kan ruinera pensionärer utan på det skrämmer offret till att tro att barnbarnet farit illa i en olycka.


©Flashback Productions

Filmen blir inte så bra eller hårdslående som den skulle kunnat bli med tanke på ämnet. Något i regin gör att det saknas något för att verkligen dra in en i filmen. En annan sak som påverkar är att filmen sträckts till upp emot två timmar utan att det varken hade behövts eller fanns material för det. Nu blir det egentligen inte dåligt och Rudi kämpar för sin farfar, men genomförandet kunde och borde gjorts med mer kraft och tyngd.


©Flashback Productions

Till slut får man ändå ha i åtanke att vi har att göra med helt vanliga människor. Det är inte f.d. hemliga agenter eller ex-militärer som ska in och rensa i en actionrökare. Det hade förvisso varit kul, men det här försöker vara relativt realistiskt och tar ju upp ålderdomsbedrägerier som tyvärr är en del av vardagen. Tanken är egentligen inte så tokig och det är en ok film, men den saknar något som skulle sticka ut. Lite mer nerv och smarthet hade varit välkommet, och att korta ner speltiden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar