onsdag 20 december 2023

The Childe



Titel: Gwigongja / The Childe
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Park Hoon-jung
I rollerna: Kim Seon-ho, Kang Tae-Ju, Kim Kang-woo, Go Ara

Handling: En boxare som är född med en koreansk pappa och filippinsk mamma beger sig till Sydkorea för att söka efter sina rötter. Väl där hamnar han i trubbel med några riktigt onda människor.

Omdöme: Det inleds med en gång actionfyllt och snyggt då en mystisk man som visar sig vara en professionell mördare (Kim Seon-ho) rensar upp bland ett par elaka män i en lagerlokal. Han hamnar sedan på Filippinerna där han håller ögonen på en boxare vid namn Marco (Kang Tae-Ju). Marco är koreansk-filippinsk, en s.k. kopino som letat efter sin koreanske far utan framgång. En dag blir han uppsökt av ett par män som företräder Marcos koreanske far som är svårt sjuk och nu vill träffa sin son.


©Goldmoon Film/Studio & New

Marco tas till Sydkorea av sin fars män. I själva verket är det Marcos äldre halvbror Han Yi-sa (Kim Kang-woo) som skickat efter Marco då han styr organisationen i sin fars frånvaro. Den professionelle mördaren är dem hack i häl och en vansinnig jakt drar igång där Marco inte kan veta vem han kan lita på i ett främmande land.


©Goldmoon Film/Studio & New

Skriven och regisserad av regissören som gjorde den mycket trevliga New World (2013) och innan dess hade skrivit manuset till den lika sevärda I Saw the Devil (2010). Detta var inte något som kändes till innan filmen togs an och hade definitivt höjt förväntningarna. Trots att filmen togs an utan några förväntningar fanns nyfikenheten tidigt där.


©Goldmoon Film/Studio & New

Öppningsscenen i lagerlokalen bådar gott. Kan det vara en ny koreansk storfilm mån tro? De tankarna försvinner snabbt när handlingen förflyttas till Filippinerna där vi lär känna boxaren Marco som är desperat att komma över pengar till sin mors operation. När vi sedan tar oss till Sydkorea en halvtimme in, blir det bättre. Vad det hela går ut på förblir dock lite av en gåta som inte kommer avslöjas förrän under filmens senare delar.


©Goldmoon Film/Studio & New

Filmen blir rejält actionfylld på sina håll vilket både är på gott och ont. Filmen är nämligen som bäst när det är en kriminalare/thriller där scenerna byggs upp och tätheten ligger i luften. När det övergår till att bli action har filmen en tendens att bli överdriven och ibland även overklig. Tänker på ett par gånger då de två huvudpersonerna hoppar från höga höjder och man använt cgi-effekter. Helt onödigt och förtar en del från filmupplevelsen när det kastas in effekter i stil med vad man ser i superhjältefilmer.


©Goldmoon Film/Studio & New

Kan inte direkt påstå att det skulle vara en besvikelse då förväntningarna alltså inte fanns där på förhand, men med tanke på vad man bjuds på är helheten tyvärr inte helt tillfredsställande. Glimtar av något riktigt bra finns absolut där. Det är bara synd att den är så pass ojämn, inklusive karaktärerna, en del jaktscener som känns upprepande och inte alltid fyller någon funktion och ett utdraget slut. Känns helt enkelt som regissören velat få med lite för mycket på en och samma gång och resultatet blir av blandad kvalitet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar