lördag 2 december 2023

Beautiful Beings



Titel: Berdreymi / Beautiful Beings
Genre: Drama
Land: Island
År: 2022
Regi: Gudmundur Arnar Gudmundsson
I rollerna: Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímansson, Ólafur Darri Ólafsson

Handling: 14-årige Balli växer upp i misär och mobbas av sina skolkamrater. Han träffar de jämnåriga Addi, Konni och Siggi och accepteras så småningom i deras gäng. Men våldet är ständigt närvarande i pojkarnas liv, och snart eskalerar problemen.

Omdöme: Balli (Áskell Einar Pálmason) mobbas i skolan och ses som en nörd. Han har inga vänner och där hemma får han ofta vara ensam då hans mamma och storasyster mest är borta hos sina respektive pojkvänner och vänner. Hemmet är en svinstia då varken Balli eller mamman städar och hans personhygien är dålig. Ibland dyker även de sociala tjänsterna upp för att kolla till mamman.


©Join Motion Pictures

Efter att Balli blivit misshandlad av andra ungdomar, söks han upp av Addi (Birgir Dagur Bjarkason) som själv har problem i skolan men har en bra hemmiljö med en älskande mor, även om hon säger sig vara synsk och tror på diverse hokus pokus som Addi inte vill höra talas om.


©Join Motion Pictures

Addi tar in Balli i sitt gäng som även består av Konni (Viktor Benóný Benediktsson) och Siggi (Snorri Rafn Frímansson). Konni och Siggi är inte särskilt glada över att behöva spendera tid med Balli och skäms mest över tanken. Men Addi känner något gentemot den mobbade Balli när han behöver en vän som mest, lite som en beskyddande bror.


©Join Motion Pictures

Addi, Balli, Konni och Siggi börjar spendera alltmer tid hemma hos Balli med tanke på att han har föräldrafritt mest hela tiden. De hjälper till med att städa hemmet och sakta men säkert börjar Balli komma ut ur sitt skal. Han är dock orolig för att saker och ting kommer ändras när hans styvfar Svenni (Ólafur Darri Ólafsson) kommer ut från fängelset.


©Join Motion Pictures

En del misär och en titt på problemen med isländska ungdomar där våld och droger blir ett återkommande tema. Samtidigt är det en film om vänskap och att tvingas växa upp. De 14-åriga killarna vill mest ha kul och glömma bort sina mestadels trista liv. Det blir kanske inte total misär och totalt mörker, men det är inte särskilt trevligt att se den självdestruktiva vardagen med våld och droger.


©Join Motion Pictures

Mitt i allt får man lite hopp i form av Addi som verkar mena väl med Balli och är den som håller ihop gänget och försöker få dem att inte hamna i bråk och ta till våld mest hela tiden. Konni är oftast den drivande kraften bakom att de hamnar i bråk då han har en tendens att ta till våld och kallas även för ett djur på grund av detta.


©Join Motion Pictures

Addi börjar även ha drömmar av något slag där hans mamma ofta ger en hjälpande hand och liksom leder honom på rätt väg. Kan det vara så att Addi har en övernaturlig förmåga månntro eller är det hans mamma som liksom talar med honom när han sover?


©Join Motion Pictures

Inte bara nattsvart och mörker vilket är skönt då det annars hade kunnat bli för deppigt. Påminner lite om en annan isländsk film i form av Let Me Fall (2018) där det istället handlar om ett par tjejer som går igenom något liknande. Den är dock ett par snäpp bättre då den lyckas vara än mer gripande, stark, vacker och välspelad. Denna funkar också och är inte alls tokig även om den har en bit kvar till att nå upp i samma fina nivå som nämnda film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar