torsdag 7 december 2023

Are You There God? It's Me, Margaret.Titel: Are You There God? It's Me, Margaret.
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2023
Regi: Kelly Fremon Craig
I rollerna: Abby Ryder Fortson, Rachel McAdams, Kathy Bates, Benny Safdie

Handling: När Margarets familj flyttar från staden till förorten navigerar hon genom nya vänner, känslor och början av tonåren.

Omdöme: Året är 1970 och Margaret (Abby Ryder Fortson) fyller snart 12 år vilket kommer bli en turbulent tid i hennes unga liv. Föräldrarna Barbara (Rachel McAdams) och Herb (Benny Safdie) beslutar att de ska flytta från lägenheten mitt i New York över bron till en förortsvilla i New Jersey. Det innebär att Barbara kommer kunna vara hemma och spendera mer tid med dottern och ta hand om hemmet. För Margarets del ser hon inte mycket positivt med flytten, speciellt då hon lämnar sina vänner och inte minst sin mormor Sylvia (Kathy Bates) som hon är väldigt fäst vid.


©Lionsgate

Även om Margaret inte är troende, trots att den ena föräldern är kristen och den andra judisk, har hon börjat prata med Gud. Mest för att försöka se till att flytten ut till förorten inte ska vara så jobbig som hon befarar. Mycket riktigt verkar hennes pratstund med Gud besannas då området är trevligt, hon blir vän med en granntjej och dessutom får hon upp ögonen för en grannpojke som börjar klippa gräset åt dem.


©Lionsgate

Margaret börjar umgås med tre jämnåriga flickor och de bildar en hemlig klubb för de fyra. De bestämmer sig för att ingå en pakt med varandra. De lovar varandra att de ska dela med sig allt om de hetaste ämnena i deras liv just nu. Den ena är pojkar, den andra menstruation. Ingen av dem har fått sin första mens så det är givetvis en stor grej för dem, något de vill dela med sig sinsemellan. För Margarets del börjar hon känna av pressen då hon inte vill vara sist i gänget...


©Lionsgate

Filmen bygger på en hyllad bok av Judy Blume som kom ut redan 1970 och handlingen utspelar sig också då. Det skulle ta över 50 år innan boken till slut blev till film av den enkla orsaken att bokens författarinna inte ville att den skulle filmatiseras. Men efter att ha träffat regissören Kelly Fremon Craig och försäkrats om att filmen skulle vara trogen historien i boken, blev filmen av. Resultatet blev till belåtenhet för Judy Blume som gick så långt som att säga att filmen till och med överträffade boken. Kelly Fremon Craigs förra film var för övrigt klart trevliga regidebuten The Edge of Seventeen (2016).


©Lionsgate

En coming-of-age historia som kanske främst vänder sig till unga flickor i åldern, men även alla som en gång i tiden läste den hyllade boken under de 50 åren innan filmen kom. Kan mycket väl förstå att det var en bok som blev populär då historien på ett öppet och ärligt sätt behandlar ett ämne som inte alltid är så lätt att prata om och där många har precis de funderingarna och frågorna som Margaret och hennes tjejkompisar har i den åldern.


©Lionsgate

Med tanke på att det handlar om så pass unga flickor hade det varit lätt hänt om det antingen blivit en korkad fjortiskänsla alternativt blivit obehagligt. Som det är nu tycker jag filmen valt rätt väg där den både synar flickan Margarets upplevelse och mamma Barbaras stöttande närvaro. Det blir därför en vuxen film utan att vare sig bli för stark eller för lättsam.


©Lionsgate

En sak som kändes lite oroande på förhand var den religiösa aspekten med filmen. Med tanke på titeln kändes det som det kunde bli en starkt religiös film. Nu visar det sig att religionen är närvarande och blir ett hett ämne på mer än ett sätt. Tack och lov blir det inte riktigt på det viset som befarades. Trots det får den större utrymme runt halvvägs in och då tappar också filmen en del. Filmen funkar helt enkelt bättre så länge religionen inte blandar sig i för mycket, vilket blir fallet längre in. Dock ska sägas att det inte går till överdrift vilket är skönt. Småmysig film även om den nog är bättre under första halvan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar