söndag 17 december 2023

Jules



Titel: Jules
Genre: Komedi/Sci-Fi/Drama
Land: USA
År: 2023
Regi: Marc Turtletaub
I rollerna: Ben Kingsley, Harriet Harris, Jane Curtin, Zoe Winters

Handling: Milton lever ett stillsamt liv med rutiner i ett litet samhälle i västra Pennsylvania. När ett UFO kraschar på hans tomt rubbas hans rutiner och han kommer närmare två andra pensionärer. Tillsammans försöker de hjälpa varandra men även sin utomjordiska besökare.

Omdöme: I denna harmlösa lilla film träffar vi pensionären Milton (Ben Kingsley) som lever ett stillsamt liv i ett lugnt samhälle där inte mycket händer. Han tittar på sina TV-program i soffan och besöker varje vecka möten hos kommunfullmäktige där han och andra invånare kan vädra sina åsikter och förslag.


©Big Beach

Milton har fått rykte om sig att börja bli lite gaggig. Hans dotter Denise (Zoe Winters) besöker honom ibland och börjar bli orolig att pappa inte kan klara sig ensam så mycket länge till. När så Milton får besök av en utomjording som kraschlandar i hans trädgård, är det ingen som tror honom. Inte förrän två andra pensionärer, Sandy (Harriet Harris) och Joyce (Jane Curtin), får syn på utomjordingen hemma hos Milton. Tillsammans bestämmer de sig för att hålla det hela hemligt och försöka hjälpa utomjordingen.


©Big Beach

En relativt harmlös och lättsam film som inte är på för stort allvar men samtidigt inte blir larvig. Ett lite annorlunda grepp med att ta ett par pensionärer och låta dem få ta itu med en utomjording, även om gamla Cocoon (1985) kommer upp i tankarna.


©Big Beach

Här har man stabile Ben Kingsley i huvudrollen som pensionären Milton. Han lever ensam då han är änkling och där sonen har flyttat till andra sidan landet. Dottern bor dock kvar i stan och henne träffar han ibland, men annars lever han ett ensamt liv. Så när han får besök av utomjordingen får han genast ett syfte med sitt liv. Dessutom för det honom närmare Sandy och Joyce som han innan dess mest bara känner lite lätt från mötena hos kommunfullmäktige.


©Big Beach

Man har valt att hålla det relativt simpelt med utomjordingen och hållit sig undan cgi-effekter. Ett gammaldags sätt att göra det på men det är att föredra då det känns mer verklighetstroget och mänskligt. Det är också det man velat få fram i kommunikationen mellan pensionärerna och utomjordingen, den mänskliga faktorn.


©Big Beach

Även om filmen till stor del är en komedi så tas det upp en del allvarligare ämnen som ålderdom, demens, ålderdomsbrott och ensamhet. Mestadels hanterar man det bra vilket ger filmen lite hjärta. Dock är försöken till att vara politiskt korrekt malplacerade. Filmen hamnar därför lite mittemellan. Gör en del bra, en del mindre bra. Kunde blivit något mysigare och mer minnesvärt men bjuder trots allt på en småtrevlig filmstund.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar