onsdag 13 december 2023

Blue Jean



Titel: Blue Jean
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 2022
Regi: Georgia Oakley
I rollerna: Rosy McEwen, Kerrie Hayes, Lucy Halliday, Lydia Page

Handling: England, 1988. Margaret Thatchers konservativa regering är i full färd med att stifta ytterligare lagar för att stigmatisera homosexuella. I Newcastle känner gympaläraren Jean att det förtrycket är det sista hon behöver, och att komma ut skulle nu vara otänkbart och äventyra hennes jobb. När en ny elev börjar i hennes klass, och Jean känner igen henne från gaybaren hon ibland besöker, ökar riskerna markant.

Omdöme: Året är 1988 och vi befinner oss i Newcastle i de norra delarna av England. Jean (Rosy McEwen) är gymnastiklärare på en skola för högstadieelever. I skolan håller hon en låg profil, gör sitt jobb och undviker att umgås med de andra lärarna utanför jobbet med diverse ursäkter. Den frånskilda Jean håller sitt privatliv hemligt eftersom hon är lesbisk och träffar sina lesbiska vänner och sin flickvän Viv (Kerrie Hayes) på gaybaren.


©BBC Film/BFI

När en ny elev, Lois (Lucy Halliday) börjar på skolan och Jeans gymnastiklektioner, får Jean genast upp ögonen för den 15-åriga eleven. När Jean senare får syn på Lois på gaybaren inser Jean att jobbet och privatlivet nu är farligt nära varandra. Om det kommer ut på jobbet att Jean är lesbisk kan hon säga adjö till jobbet, något som kommer påverka hennes relation med Viv och Lois.


©BBC Film/BFI

Ett lesbiskt brittisk drama där handlingen förlagts till slutet av 80-talet med ett politiskt läge där heta diskussioner och demonstrationer nästan är vardagsmat. Något filmen lyckats klart bra med är att få fram känslan av looken av sent 80-tal i Storbritannien. Frisyrerna och kläderna har man verkligen lagt tid på att få rätt vilket gör att man nästan skulle kunna tro att filmen var äldre än vad den är. På det har man mestadels bra musik vilket tillsammans skapar en bra inramning vad gäller produktionen.


©BBC Film/BFI

Det går inte att missa att Rosy McEwen i huvudrollen som Jean ibland är ruskigt lik en ung Nicole Kidman. Både utseendemässigt, blicken, typ av skådespeleri och som bonus det faktum att båda är vänsterhänta. Hon hanterar Jeans dubbelliv ganska bra och det är en tacksam roll att spela.


©BBC Film/BFI

Filmen är nog ganska träffsäker vad gäller hur det kunde se ut för någon i Jeans position. Inte lätt att försöka balansera privatlivet med yrkeslivet där minsta snedsteg kan döda din karriär. Givetvis en svår situation, men det känns ändå som Jean försöker hantera det på rätt sätt genom att inte blanda de två. För det är en sak att göra, gilla och vara på ett sätt privat. Det är ett annat att skylta med det och skapa problem i onödan.


©BBC Film/BFI

Samtidigt är frågan var gränsen går. Ska någon behöva dölja sin sexuella läggning för att inte få problem på arbetsplatsen, i skolan, vid sportutövning osv.? Samma sak med politiska åsikter, religion etc. Det spelar egentligen ingen roll vad det handlar om, så länge man inte är, tycker och tänker "som alla andra" kommer det skapa problem. I det här fallet handlar det om hennes sexuella läggning, men det finns en rad ämnen som kan ses som känsliga. Då är frågan om personen i fråga vill undvika konfrontationer, frågor och problem eller konfrontera det hela genom att vara öppen. Dock ska man alltid ha i åtanke att det kan skapa en ohållbar och obehaglig situation. Då spelar det inte någon roll vem som har rätt eller fel. Är det värt det?

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar