onsdag 13 december 2023

Manticore



Titel: Mantícora / Manticore
Genre: Drama
Land: Spanien
År: 2022
Regi: Carlos Vermut
I rollerna: Nacho Sánchez, Zoe Stein, Álvaro Sanz, Ángela Boix

Handling: En videospelsdesigners trauma efter en brand uppenbarar sig i en skrämmande besatthet.

Omdöme: Julián (Nacho Sánchez) lever ensam och är en videospelsdesigner i Madrid. Han jobbar mestadels hemifrån och designar diverse monster och odjur med hjälp av ett dataprogram och virtual reality. En dag hör han rop på hjälp och det visar sig att det brinner hos grannen mittemot där en liten pojke inte kan komma ut från lägenheten. Julián räddar pojken och släcker elden, något mamman som var iväg och jobbade givetvis är evigt tacksam för.


©Aquí y Allí Films/BTeam Prods/Punto Nemo AIE

På kvällen efter incidenten drabbas Julián av bröstsmärtor vilket visar sig vara en panikattack. Han får medicinering och tänker inte så mycket mer på det. Däremot kan han inte släppa grannpojken från sina tankar. Sedan träffar han Diana (Zoe Stein), en konststuderande som är väninna till en kvinnlig medarbetare till Julián. Han inleder ett förhållande med Diana, men frågan är om hon inte är väldigt lik grannpojken då hon har ett pojkaktigt utseende...


©Aquí y Allí Films/BTeam Prods/Punto Nemo AIE

Hade tidigare sett och gillat Magical Girl (2014) av spanske regissören Carlos Vermut, så denna film togs an lite i blindo. Den visar sig ha ett ganska långsamt tempo utan att vara tråkig. Den tar bara sin tid att berätta sin historia och följa huvudpersonen när hans mörka tankar börjar ta över hans begär. Eftersom man inte vet så mycket om honom sedan tidigare, är det svårt att veta om detta är ett nytt förbjudet begär han fått eller om det är något som hängt med en längre tid.


©Aquí y Allí Films/BTeam Prods/Punto Nemo AIE

En sak är säker och det är att man inte vet vad som väntar och hur det påverkar Julián. Han har trots allt ett städat liv, ett bra jobb och börjar dejta en flickvän som delar en hel del av de gammaldags värderingarna. Det innebär att de umgås och lär känna varandra utan att hoppa i säng det första de gör. Frågan är bara om och när Juliáns hemlighet kommer komma fram och hur det i så fall påverkar situationen.


©Aquí y Allí Films/BTeam Prods/Punto Nemo AIE

Även om det är en helt ok film känns den något platt. Speltiden letar sig upp mot två timmar och även om relationen fortlöper känns det inte som man hade behövt två timmar på sig att berätta historien. Tempot hade helt enkelt kunnat vridas upp lite grann, inte för mycket men lite bättre tempo hade varit lagom. Inte lika bra som tidigare nämnda Magical Girl (2014) men det är en intressant regissör med potential.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar