måndag 18 december 2023

Flora and Son



Titel: Flora and Son
Genre: Komedi/Drama/Romantik/Musik
Land: Irland/USA
År: 2023
Regi: John Carney
I rollerna: Eve Hewson, Joseph Gordon-Levitt, Orén Kinlan, Jack Reynor

Handling: Den ensamstående mamman Flora kämpar för att hålla tonårssonen Max borta från brottets bana i Dublin. Hon ger honom en akustisk gitarr för att uppmuntra hans musikaliska ådra, men Max vill bara göra musik på sin dator. Flora bestämmer sig för att själv lära sig spela gitarr och börjar ta video-lektioner över nätet, av den charmige Jeff i Los Angeles.

Omdöme: Flora (Eve Hewson) och hennes 14-årige son Max (Orén Kinlan) bor i Dublin där de försöker få vardagen att gå runt. Flora jobbar någon timme i veckan som barnvakt och Max hamnar i trubbel då han snattar och stjäl. Floras ex-make tillika Max far är musikern Ian (Jack Reynor) som har Max vissa helger.


©Likely Story/Distressed Films

Flora skulle nästan kunna liknas vid white trash, åtminstone har hon vissa sådana tendenser och sonen likaså. En dag ger Flora sin son en akustisk gitarr i present, men Max vill hellre göra elektronisk rap-musik på sin dator. Flora bestämmer sig då att lära sig spela och hittar amerikanen Jack (Joseph Gordon-Levitt) som ger onlinelektioner från sitt hem i Los Angeles.


©Likely Story/Distressed Films

John Carney, som skrev och regisserade charmiga Once (2007), spinner vidare på sitt vinnande koncept där en kvinna och en man hittar kärleken via musiken. Här låter man Eve Hewson (dotter till U2-sångaren Bono), Joseph Gordon-Levitt och Orén Kinlan utgöra trion amatörer som försöker sig på att skapa musik. Det är egentligen inte själva musiken som blir viktigast utan hur den för människor samman.


©Likely Story/Distressed Films

I grunden är det mor-son relationen som utgör filmens själ, även om vägen dit är något brokig. Flora, som födde Max som ung, känner att hon aldrig riktigt fick chansen att göra något med sitt liv och att hon kanske skulle kunna bli något. När hon börjat ta lektioner av Jack och fattat tycke för det här med musikskrivande och gitarrspelande, inser hon att hon har musiken gemensam med sonen Max, även om de har lite olika stilar.


©Likely Story/Distressed Films

Det känns som historien har något på gång men når aldrig riktigt ända fram. Lite småtrevligt, småroligt, småromantiskt javisst, men de där riktigt fina känslorna kommer inte fram fullt ut. Eftersom musiken inte heller lyckas höja filmen blir det inte något särskilt speciellt över filmen. Det skulle väl då vara att relationen mellan Flora och hennes son har hopp tack vare musiken. Synd bara att man inte kunde bjudas på något bättre, men antar att man kan se det som att det är tanken som räknas i det här fallet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar