lördag 23 december 2023

The Family Plan



Titel: The Family Man
Genre: Komedi/Action
Land: USA
År: 2023
Regi: Simon Cellan Jones
I rollerna: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, Ciarán Hinds, Maggie Q

Handling: En före detta lönnmördare som lever inkognito som förortspappa måste ta sin intet ont anande familj på flykt när hans förflutna hinner ikapp honom.

Omdöme: Dan (Mark Wahlberg) bor i Buffalo, New York och är en rackare till bilförsäljare men gillar inte att stå i rampljuset eller sociala medier. Där hemma har han sin fru Jessica (Michelle Monaghan) och parets tre barn. Dottern Nina (Zoe Margaret Colletti) ska snart börja på college och vill gå på skola i Ohio där hon har sin pojkvän som har dåligt inflytande på henne. Sonen Kyle (Van Crosby) är en toppspelare online, något han måste hålla hemligt då pappa Dan inte vill att han ska hålla på med det. Och så har de lilla Max som är parets nya ögonsten.


©Skydance Media/Apple Original Films

Det lugna och inrutade förortslivet är dock bara en charad. Dan har ett förflutet som statlig lönnmördare, ett liv han lämnade bakom sig för snart 20 år sedan då han träffade Jessica. Han har inte förmått sig att berätta om sitt förflutna som nu hinner ikapp honom. Utsända mördare är efter honom vilket gör att han tvingas ta till en drastisk åtgärd. Han tar alla sina besparingar, vapen, packar väskorna och tar hela familjen på en roadtrip till Las Vegas i familjens minivan.


©Skydance Media/Apple Original Films

Komedi kombineras med action när familjen ger sig ut på vägarna. Dan visar upp en helt annan sida som är spontan och äventyrslysten, något hans fru Jessica inte sett tidigare. Hon älskar det då hon i smyg känner att familjelivet blivit lite väl tråkigt och enformigt. Nu tas hon med på ett äventyr hon suktat efter. Men hon och barnen kommer snart gå från att leva i en dröm till en mardröm när de som är ute efter dem hinner ikapp dem och sanningen bakom Dans förflutna är ett faktum.


©Skydance Media/Apple Original Films

Utan att vara direkt rolig eller jättebra funkar filmen helt ok när Dan i rask takt måste försöka ta sin familj i säkerhet och dölja vad som egentligen håller på att hända. Det blir lite som en blandning mellan True Lies (1994), We're the Millers (2013) och Ett päron till farsa-filmerna. En actionkomedi som nog funkar bäst när det är mer komedi och mindre action då actionbitarna allt som oftast blir lite väl överdrivna.


©Skydance Media/Apple Original Films

Det blir en ganska trevlig roadtrip med familjen som tar oss rakt igenom stora delar av USA från östkusten nästan till västkusten. När vi når Las Vegas och det förflutna hinner ikapp till den grad att familjen känner till Dans hemlighet, tappar filmen. Sista halvtimmen blir nämligen mer actionbetonad och nu blir det nästan som familjen leker att de är familjen från animerade The Incredibles (2004). Likheterna är faktiskt snarlika längre in. Dock funkade det klart bättre i animerad form än här. Överlag är det lite småtrevligt innan dess, men den nästan två timmar långa speltiden känns till slut av.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar