torsdag 14 december 2023

How to Blow Up a Pipeline



Titel: How to Blow Up a Pipeline
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2022
Regi: Daniel Goldhaber
I rollerna: Ariela Barer, Kristine Froseth, Lukas Gage, Forrest Goodluck

Handling: En grupp unga miljöaktivister planerar att utföra ett sabotage på en oljeledning.

Omdöme: En grupp på åtta personer har bestämt sig för att sabotera en oljeledning i Texas. För att kunna genomföra sitt sabotage tänker de bygga hemmagjorda bomber och placera ut dem strategiskt på utvalda platser.


©Chrono/Lyrical Media/Spacemaker Productions

Vad har fått dessa miljöaktivister att ta till sådana drastiska åtgärder? Och vilka är de egentligen? Mestadels är det unga individer, någon studerande, en del påverkade av det politiska klimatet, några är aktivister och bråkstakar vad det än handlar om och andra har blivit personligt påverkade på ett eller annat sätt.


©Chrono/Lyrical Media/Spacemaker Productions

Xochitl (Ariela Barer) är något av hjärnan bakom operationen. Hon har insett att de politiska manifestationerna på campus där hon studerar inte gör någon direkt skillnad. Istället vill hon få uppmärksamhet genom att spränga en oljeledning vilket hon känner kommer få större genomslagskraft och få andra aktivister runt om i världen att ta till liknande medel. För våld löser alltid problemet, inte sant?


©Chrono/Lyrical Media/Spacemaker Productions

Filmen, som är inspirerad av en bok med samma namn av svensken Andreas Malm, har en syn där det känns som den förespråkar och glorifierar den här sortens agerande. Där man ska känna sympatier för miljöaktivisterna som tar till terrorism för att göra sin röst hörd. Det stora problemet är att man inte har många sympatier för karaktärerna. Mestadels är det vänstervridna miljöaktivister med tunnelseende. Vissa är hjärntvättade från skolan, andra är pundare som bara vill förstöra, anarkister och de som hatar vita. Det finns en karaktär som man kan sympatisera med lite mer och det är en familjefar som försökt stoppa en oljeledning från att byggas på hans mark utan framgång.


©Chrono/Lyrical Media/Spacemaker Productions

Handlingen väljer att låta oss följa de åtta aktivisterna när de anländer till Texas för att bygga hemgjorda bomber och verkställa sin plan. Samtidigt kastas tillbakablickar in för att ge en bakgrund till vilka de olika karaktärerna är och vad som fått dem att hamna där de är nu. Det funkar relativt bra att berätta det hela på det här viset då man lägger in en och annan twist i historien samtidigt som nerven ökar med sabotaget. Mestadels välgjort också och ganska detaljrikt. Dock blir det avdrag på betyget med tanke på budskapet och signalerna det sänder, något som ger en bitter eftersmak.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar