tisdag 12 december 2023

Superheroes



Titel: Supereroi / Superheroes / Kärlekens hjältar
Genre: Drama/Romantik/Komedi
Land: Italien
År: 2021
Regi: Paolo Genovese
I rollerna: Alessandro Borghi, Jasmine Trinca, Greta Scarano, Vinicio Marchioni

Handling: Historien följer ett par genom deras liv tillsammans, från första förälskelsen genom tider av prövningar när fest blir till vardag. Hon är serietecknare, han är universitetsprofessor. Hon är impulsiv och tar för sig av livet, han är stillsam och menar att allt som sker i livet har vetenskapliga förklaringar. En dag beslutar hon sig för att göra ett seriealbum om deras egen relation. Hon döper serien till ”Superhjältar” och ställer frågan vilka ”superkrafter” en man och en kvinna måste skaffa sig för att lyckas hålla ihop ett äktenskap livet ut?

Omdöme: Italienske regissören Paolo Genovese gjorde tidigare hyllade Perfect Strangers (2016) och den inte så tokiga The Place (2017). Här berättar han historien om ett par i en romantisk dramakomedi som berättas lite okonventionellt utan en rak linje. Det gör att det till en början kan kännas lite förvirrande då vi inte introduceras till karaktärerna och verkar hoppa mellan flera olika karaktärer. I själva verket är det samma par och deras vänner vi följer över en längre period.


©Lotus Production

Anna (Jasmine Trinca) träffar en regnig kväll Marco (Alessandro Borghi) när de båda tar skydd från regnet. Marco, som är universitetsprofessor i fysik, charmar Anna med sitt prat om fysiska lagar. Anna i sin tur är serietecknare och håller sig inte till ordning och regler på samma sätt som Marco.


©Lotus Production

10 år senare och paret firar sin årsdag. Anna kommer på idén att teckna en serie om ett par och deras superkrafter som krävs för att förbli ett par. Hon kallar den tecknade serien för "Superhjältar" och tar inspiration från sitt förhållande med Marco, något som kommer bli en succé. Det tar oss också igenom parets historia tillsammans där kärlek, skratt och gråt kommer att avlösa varandra.


©Lotus Production

Som tidigare nämnts berättas filmen på ett sätt som till en början gör en lite konfunderad. Anna verkar träffa två män samtidigt, en med skägg och en rakad med glasögon. Hon verkar vara otrogen mot sin man med denna nya främling hon träffat i regnet. Men efter ett tag klarnar bilden då det visar sig att filmen alltså hoppar friskt i historien över en 10-15 års period. När detta klarnar blir också filmen desto bättre då man nu förstår att allt är fragment från parets tid tillsammans, intressant.


©Lotus Production

Under filmens gång känns det som greppet med att hoppa så pass friskt i parets förhållande är intressant, men kanske saknar lite mer känslor. Detta kommer allt eftersom att växa då det både blir romantiskt, humoristiskt och dramatiskt. Ett förhållande kommer innebära att paret går igenom toppar och dalar. Antingen stärker det deras kärlek eller så glider de ifrån varandra och kanske går de till slut separata vägar.


©Lotus Production

Gillar till slut det här en hel del. Inledningen där det verkar som ena eller båda huvudpersonerna är otrogna ger lite sur eftersmak. Kanske kunde man förklarat det hela bättre redan från början genom att ta en stund att förklara vem som är vem. Å andra sidan känns det som ett medvetet val att förvirra tittaren en del innan man förstår hur filmen är berättad. Tror inte filmen hade varit lika effektiv om den hade berättats i en konventionell rak linje. Vissa gånger överlappar även två punkter varandra på ett snyggt sätt då karaktärerna varit på samma plats vid två olika tillfällen i sin relation.


©Lotus Production

En bra film ska helst väcka känslor och denna lyckas med det. Det finns många ögonblick att tänka tillbaka på i filmen. När man tänker efter är filmen fylld med händelser som får en att känna på ett eller annat sätt. Det är romantiskt, mysigt, ibland roligt och även gripande och sorgligt. Helt enkelt en film som får en att känna. Allt är inte bara en dans på rosor men oftast leder det till något positivt om du kan ta dig igenom de svåra tiderna.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar