fredag 8 december 2023

Mixed by Erry



Titel: Mixed by Erry
Genre: Komedi/Drama
Land: Italien
År: 2023
Regi: Sydney Sibilia
I rollerna: Luigi D'Oriano, Giuseppe Arena, Emanuele Palumbo, Francesco Di Leva

Handling: Uppgång och fall-historien för piratmixtape-imperiet av tre bröder från Neapel och deras "Mixed by Erry"-märkta kassetter som förde popmusiken till 1980-talets italienska ungdom.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia utspelar sig mestadels i 80-talets Neapel. Enrico (Luigi D'Oriano) vill bli DJ och får en chans att sätta ihop s.k. mixtapes åt kunder i hi-fi-butiken han jobbar i som städare. Eftersom hans mixtapes blir populära funderar han på att tjäna pengar på det hela. Han ser även ett sätt att slå slag i saken och på så vis vara en DJ, åtminstone i sina ögon.


©Groenlandia/Rai Cinema

Enrico tillsammans med sina bröder Peppe (Giuseppe Arena) och Angelo (Emanuele Palumbo) lånar pengar av den lokala maffian för att kunna köpa utrustning och öppna en liten butik. Snart växer deras lilla verksamhet till oproportionerliga höjder och deras piratkopierade kassettband märkta "Mixed by Erry" blir en storsäljare runt hela Italien.


©Groenlandia/Rai Cinema

En harmlös liten film som synar bröderna Frattasio som lär sig ett och annat av sin pappa när det kommer till att göra skumma affärer. De använder sedan sina färdigheter som de lärde sig som barn för att organisera piratkopieringen som de helt öppet kan tjäna stora pengar på. Eftersom de ligger i en gråzon kan de förbli verksamma och ytterst framgångsrika, utan att de ens tänker tanken att vad de gör kan vara olagligt.


©Groenlandia/Rai Cinema

En sån här historia har det klassiska uppgång och fall-upplägget då det är oundvikligt att de lokala myndigheterna kommer dra åt tumskruvarna förr eller senare. Finansinspektionen och polisen för ekonomisk brottslighet försöker sätta dit de ansvariga bakom "Mixed by Erry" som håller på att ta över hela den italienska kassettmarknaden. Detta då de kan erbjuda stora mängder av olika typer av musik och dessutom vara tidigt ute med piratkopierade kassettband av den populära årliga Sanremo-musikfestivalen.


©Groenlandia/Rai Cinema

Det är relativt lättsamt filmen igenom men blir även allvarligare när bröderna blir varse om att de kallas för pirater, något som gör att de börjar inse allvaret. Filmen hade kanske vunnit på att vara lite mer detaljrik och förklarat brödernas verksamhet lite mer ingående då den aspekten hade varit rolig att få veta mer om. Dock lever den mycket på en rad bra musikval som ger filmen gott om puls vilket leder till en trevlig filmstund.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar