fredag 22 december 2023

Thanksgiving



Titel: Thanksgiving
Genre: Skräck/Mysterium/Thriller
Land: USA/Kanada/Australien
År: 2023
Regi: Eli Roth
I rollerna: Nell Verlaque, Patrick Dempsey, Gabriel Davenport, Gina Gershon

Handling: Efter att ett Black Friday-upplopp slutar i tragedi, terroriserar en mystisk Thanksgiving-inspirerad mördare Plymouth, Massachusetts - födelseplatsen för den ökända helgdagen.

Omdöme: Idén till denna slasher kom från en av de fake-trailers som fanns mellan filmerna i Grindhouse (2007) av Quentin Tarantino och Robert Rodriguez. Eli Roth står för regin och det hela utspelar sig under Thanksgiving i modern tid. Den har därför inte mycket gemensamt med fake-trailern mer än att ett par av tillvägagångssätten vid mordscenerna lär vara liknande.


©Spyglass Media Group/TriStar Pictures

Handlingen utspelar sig i Plymouth utanför Boston i Massachusetts. Ett par ungdomar blir vittnen till ett vansinnigt upplopp när en Black Friday-rea drar igång i förväg på en elektronikbutik under Thanksgiving-kvällen. Vännerna ser det med egna ögon och en av dem filmar det hela med sin mobil där flera personer mister livet, inklusive mamman till en av dem.


©Spyglass Media Group/TriStar Pictures

Ett år senare och det är dags att fira Thanksgiving igen. Ungdomarna fortsätter vara vänner även om en av dem, ex-pojkvännen till Jessica (Nell Verlaque) hållit sig borta ända fram till nu. När ungdomsgänget börjar få kryptiska meddelanden via sociala medier, verkar det som att en mördare riktat in sig på dem och ett par andra som var i butiken den ödesdigra kvällen. Tillsammans med stadens sheriff Eric Newlon (Patrick Dempsey) försöker de spåra den maskerade mördaren som bär John Carver-mask.


©Spyglass Media Group/TriStar Pictures

En film som går lite i Scream (1996)-spåret med ungdomarna, sheriffen och den maskerade mördaren som gäckar staden under en högtid. Givetvis svårt att komma med något nytt och originellt, även om Le calendrier / The Advent Calendar (2021) lyckades vara lite annorlunda. I det här fallet är det dock en amerikansk slasher och då följer det till stor del mallen. Lite tråkigt kan man tycka även om det också är ok med något välbekant.


©Spyglass Media Group/TriStar Pictures

Något som slår en under filmens gång är varför det ska vara så svårt att komma med något som sticker ut och blir minnesvärt. För även om filmen slänger in mycket svordomar, en del brutala och blodiga dödsfall och även lite humor så är det inget direkt nytt. Det behöver förvisso inte vara något nytt, men det ska gärna vara något som sätter sig och höjer sig över mängden. Även om filmen funkar ok under sisådär en timme, tappar den under sista halvtimmen och blir lite för generisk i genren.


©Spyglass Media Group/TriStar Pictures

Det hjälper inte heller att man inte har några karaktärer att sympatisera med vilket gör att man helst av allt skulle vilja bli överraskad och se mördaren rensa upp helt och hållet. Givetvis är det mycket begärt och så långt går man inte, men det hade definitivt varit ett sätt att väcka uppmärksamhet och ge något lite annorlunda att ta med sig. Nu blir det ungefär som väntat utan någon direkt finess eller lekfullhet som hade varit välkommen.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar