söndag 3 december 2023

R.M.N.



Titel: R.M.N. / R.M.N. - Kall vinter
Genre: Drama
Land: Rumänien
År: 2022
Regi: Cristian Mungiu
I rollerna: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu, Orsolya Moldován

Handling: Den rumänske gästarbetaren Matthias flyr efter ett våldsamt bråk från sin anställning på ett tyskt slakteri. I brist på alternativ återvänder han till sin hemby i Transsylvanien. Mottagandet vid hemkomsten är inte direkt översvallande. Matthias biter ihop och försöker återknyta kontakten med sin ex-fru Ana och sin forna älskarinna Csilla. Han tar även hand om sin sjuke far och försöker vara en god förebild för sin fåordige son.

Omdöme: Rumänske regissören Cristian Mungiu gjorde sig ett namn med starka och kritikerrosade 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007) och hans Graduation (2016) var inte heller så tokig. Därför var det med viss nyfikenhet som denna film togs an utan att egentligen veta något om handlingen.


©Mobra Films

Matthias (Marin Grigore) är som många andra rumäner gästarbetare utomlands då han jobbar på ett slakteri i Tyskland. Efter att ha attackerat en förman som sagt något nedlåtande till Matthias, tvingas han fly och beger sig till sin hemby i Transsylvanien. Hans plötsliga återkomst förklarar han inte fullt ut, men snart har han och resten av byns invånare fullt upp inför jul och nyår.


©Mobra Films

Matthias återvänder hem till Ana (Macrina Barladeanu) och parets unge son som slutat prata efter att han sett något som skrämt honom i skogen som han promenerar igenom för att ta sig till skolan. Samtidigt som Matthias oroas över sin son och grälar med Ana om det ena och det andra, söker han upp sin f.d. älskarinna Csilla (Judith State) som han uppenbarligen fortfarande har känslor för.


©Mobra Films

Csilla är chef på det lokala bageriet där ägarinnan vill anställa ett par extra bagare för att kunna ansöka om ekonomiskt EU-stöd. Då det är svårt att rekrytera lokala som inte vill jobba för minimilön, anställs ett par utländska gästarbetare som visar sig komma från Sri Lanka. Detta uppskattas inte av de flesta i byn som gör det tydligt att utlänningar inte är välkomna där. En situation som leder till obehagliga konfrontationer som bara eskalerar.


©Mobra Films

Filmen visar sig vara inspirerad av en incident som inträffade i en rumänsk by år 2020. Sedan har man givetvis byggt på historien med allt som Matthias går igenom. Det känns som filmen har något som byggs upp under filmens inledande 30-40 minuter. Men det stannar sedan upp lite för mycket och leder ingenvart. Inte förrän situationen med gästarbetarna gör att byborna gör uppror mot bageriet. Här följer en 15-minuter lång tagning där känslorna börjar koka under ett extrainkallat möte med borgmästaren.


©Mobra Films

Till slut blir detta något av en besvikelse. Den har en del på gång och det borde leda till något bättre om man ska vara ärlig. Det blir lite för många partier som man lätt hade kunnat vara utan och till slut är det lite svårt att se poängen med det hela. Inledningsvis går tankarna lite till ryske regissörens Andrey Zvyagintsevs filmer, men hans filmer brukar bygga upp något som håller och växer vilket denna film inte lyckas med.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar