måndag 25 december 2023

Dream Scenario



Titel: Dream Scenario
Genre: Komedi/Drama/Skräck
Land: USA
År: 2023
Regi: Kristoffer Borgli
I rollerna: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera, Dylan Baker

Handling: Paul Matthews är en oansenlig professor i evolutionsbiologi vars specialitet är flockmentalitet hos djur. Han drömmer om att skriva en bok, men undervisar istället uttråkade collegestudenter. När han plötsligt och utan någon logisk förklaring börjar dyka upp i tusentals människors drömmar blir han snabbt viral. Till en början njuter han av all uppmärksamhet och kommer snart i kontakt med en PR-byrå som vill kapitalisera på uppståndelsen. Men när drömversionen av honom börjar bli brutalt våldsam svänger populariteten snabbt och han får snart uppleva hur det är att bli cancellerad.

Omdöme: Norske regissören Kristoffer Borgli följer upp sin kritikerrosade Sick of Myself (2022) med sin första amerikanska film. Från början var det tänkt att Ari Aster skulle regissera med Adam Driver i huvudrollen. Ari Aster stannade kvar som producent och Kristoffer Borgli regisserade alltså och skrev manuset. Dessutom ville han ha Nicolas Cage för huvudrollen och så blev det.


©Square Peg/A24

Paul Matthews (Nicolas Cage) anses vara en tråkig collegeprofessor som lever ett lugnt liv med sin fru Janet (Julianne Nicholson) och parets två tonårsdöttrar. Plötsligt inträffar ett konstigt fenomen då folk börjar ha drömmar om Paul som dyker upp i dem, oftast endast som passiv åskådare. Snart blir han en världssensation, inte minst på internet där nyheten sprider sig snabbt.


©Square Peg/A24

Paul, som drömmer om att skriva en bok, ser sin chans att dra nytta av sitt nyfunna kändisskap. Även om han vill förbli anonym gillar han att vara en kändis. Men kändisskapet har sin baksida då alla möjliga människor dyker upp på oväntade och ibland obehagliga sätt och platser. När så folks drömmar övergår till skrämmande mardrömmar med Paul i fokus, blir Pauls liv en obehaglig upplevelse.


©Square Peg/A24

Det första man måste säga är att Nicolas Cage utseende verkligen är klockrent. Han ser ut och känns som en professor. Det är också en bra prestation av honom som är lite mer lågmäld än vad man oftast är van vid från hans sida. Trots det lyckas han vara rolig då han känns smått patetisk och som en förlorare. Inte på ett sätt så att det känns överdrivet men prestationen passar verkligen karaktären som man sympatiserar med.


©Square Peg/A24

Filmen är faktiskt ganska rolig, mycket tack vare Nicolas Cage och karaktären Paul. Under filmens gång känns det lite som en Quentin Dupieux-film då det är lite annorlunda och smått bisarrt när man får ta del av drömmarna/mardrömmarna och med Paul i centrum av det hela. Det hela blir även en slags samhällskritik mot utfrystningsmetoder som tyvärr genomsyrar stora delar av världen med sociala medier, politisk korrekthet eller vad det än handlar om. Paul är egentligen en nobody som inte gjort något fel men får hela sitt liv förstört p.g.a. hur skruvat samhället är.


©Square Peg/A24

Under långa stunder gillas detta och det är bättre än väntat med tanke på att Nicolas Cage-filmer ofta inte håller ända fram. Lite så blir det nu också då den mot slutet tappar en del med en pryl som ska låta folk gå in i andra människors drömmar. Det tar ifrån en del av det som funkat tidigare. För även om man inte försöker förklara hur det är möjligt att folk drömmer och har mardrömmar om Paul, är det så pass annorlunda och kul att det funkar. Helheten är fortfarande klart sevärd, men lite synd att den inte lyckas fullfölja med en bättre avslutning.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar