onsdag 6 december 2023

Das Lehrerzimmer / The Teachers' Lounge



Titel: Das Lehrerzimmer / The Teachers' Lounge / Den svarta tavlan
Genre: Drama
Land: Tyskland
År: 2023
Regi: İlker Çatak
I rollerna: Leonie Benesch, Anne-Kathrin Gummich, Michael Klammer, Eva Löbau

Handling: När en av hennes elever misstänks för stöld beslutar sig lärarinnan Carla Nowak att gå till botten med saken. Fast mellan sina ideal och skolsystemet hotar konsekvenserna av hennes handlingar att knäcka henne.

Omdöme: Carla Nowak (Leonie Benesch) är en lärarinna för en högstadieklass. Då en rad stölder uppmärksammats, riktas misstankarna mot några av eleverna i hennes klass. Carla är beskyddande av sina elever och håller inte alltid med sina kollegor i deras tillvägagångssätt. Men skolan har en nolltolerans som rektorn Dr. Böhm (Anne-Kathrin Gummich) satt upp. Det är ingen stökig skola och så ska det fortsätta vara är det tänkt.


©if... Productions

Diskussionerna går heta i lärarrummet och Carla, som är principfast och har höga ideal, kommer inte alltid överens med de andra lärarna, även om hon också får stöd från vissa. En dag får hon en idé då hon känner på sig att någon av hennes kollegor kan vara ansvarig för stölderna som skett på skolan. Hon väljer att i smyg spela in via sin laptop-kamera vilket visar sig sätta igång en kedjereaktion hon inte kunnat ana.


©if... Productions

Detta är en film som helt och hållet utspelar sig i skolmiljön och följer fru Nowak vars egenskaper som lärarinna och hennes personlighet synas. Hon känns strikt och får elevernas uppmärksamhet, kan vara hård i många fall men även ta sig tid att hjälpa någon om de behöver hjälp. Situationen på skolan med stöldanklagelserna mot några av eleverna och turbulensen inne på lärarrummet gör att Carla hamnar i en alltmer pressad situation. Snart ställs hon mot eleverna, lärarna och föräldrarna som kommer sätta henne under stor press.


©if... Productions

Det blir en småjobbig situation då man kan förstå båda sidorna. Vad gäller Carla Nowak är hon inte helt lätt att tycka om. Hon försöker göra ett bra jobb och balansera sina elevers välmående, skolans policy och sina egna värderingar. Till stor del kan man ha förståelse för hennes tankesätt och val. Men ibland behöver du vara lite smart och diplomatisk vilket hon inte direkt är. Det skapar konflikter lite i onödan, även om det inte är någon lätt situation då det kan bli fel även om hon nog menar väl.


©if... Productions

Filmens bästa egenskap är att den trots att hela handlingen utspelar sig på skolan aldrig känns enformig eller temposvag. Den hade kanske vunnit på att få veta mer om Carla Nowak som person utanför skolan, men det är ett intressant val att endast följa henne och de övriga när de är på skolan. På så vis är det vad du ser som du får, även om det känns som hon inte har något liv utanför skolan. Hade velat se henne agera lite smartare och varit lättare att tycka om för att känna mer för hela situationen, inte minst hennes utsatta situation. Å andra sidan är hon mänsklig, hon gör misstag, inser inte alltid vad det kan innebära men innerst inne menar hon ändå väl.


©if... Productions

Avslutningsvis känns inte filmen som den får ett riktigt avslut. Det hela lämnas lite väl öppet vilket känns lite konstigt. Nästan som om man inte visste hur man skulle knyta ihop allt och istället gjort det enkelt för sig med att inte berätta hela historien. Vissa kanske tolkar det annorlunda och uppskattar filmen och slutet mer. Finns absolut en del att gilla och ta med sig, men en del invändningar som tagits upp håller tillbaka den från att bli något mer för egen del.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar