måndag 4 december 2023

Ballerina



Titel: Ballerina
Genre: Action/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Lee Chung-hyun
I rollerna: Jeon Jong-seo, Kim Ji-hoon, Park Yu-rim, Shin Se-hwi

Handling: En före detta livvakt sörjer förlusten av en bästa vän som hon inte kunde skydda och ger sig ut för att uppfylla sin väns sista önskan: bitterljuv hämnd.

Omdöme: Ok-ju (Jeon Jong-seo) lever ett relativt tillbakadraget liv utan familj eller vänner. En dag när hon ska fira sin födelsedag ensam med att köpa en tårta till sig själv, träffar hon Min-hee (Park Yu-rim) som jobbar på konditoriet. De visar sig ha gått i skolan tillsammans och börjar umgås och blir vänner, Ok-jus enda vän som det visar sig.



©Climax Studio/Netflix

En dag när Min-hee bjuder över Ok-ju hem till sig, finner Ok-ju att Min-hee begått självmord. Efter sig har hon lämnat ett paket till Ok-ju innehållandes sina balettskor och ett kort avskedsbrev. I brevet ber Min-hee sin vän att hämnas henne och lämnar endast ett kryptiskt användarnamn som är ledtråden till vem Ok-ju ska leta upp för att utkräva sin väns hämnd på.



©Climax Studio/Netflix

Ok-ju, som är en f.d. säkerhetsexpert och livvakt, får nytta av sina färdigheter när hon letar upp Choi Pro (Kim Ji-hoon) som visar sig hålla på med drogförsäljning och sexslavar. Hon börjar planera hämnden samtidigt som hon får reda på vad han har för sig och kommer över material som visar vad som fick vännen Min-hee att begå självmord.



©Climax Studio/Netflix

Koreansk film kan i sina bästa stunder bjuda på toppfilmer. Denna har lite svårt att kännas helt övertygande redan från början vad gäller själva storyn. Överhuvudtaget är huvudpersonens bakgrund lite diffus vilket gör att man får svårt att få grepp om henne. Man får lite lätt reda på hennes bakgrund då hon säger att hon arbetat med att säkerställa viktiga personers säkerhet utomlands. Men mer än så vet man egentligen inte om Ok-ju som visar sig vara expert på närstrid och mer därtill.



©Climax Studio/Netflix

Filmen skulle kunna sammanfattas med den klassiska frasen snygg yta, tomt innehåll. Det är nämligen inget fel på filmens utseende och foto som oftast är genomtänkt, färgglatt och snyggt. Dock är det lite för ytligt vad gäller innehållet. Storyn är inget speciellt och blir mest en ganska enkelspårig hämndhistoria utan så mycket finess, förutom ett relativt lekfullt och smakfullt foto alltså. En del bra actionscener får man också även om det gärna hade fått vara mer av den varan med tanke på att storyn inte bjuder på så mycket under utfyllnadsscenerna.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar