torsdag 21 december 2023

Finestkind



Titel: Finestkind
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: Brian Helgeland
I rollerna: Ben Foster, Toby Wallace, Jenna Ortega, Tommy Lee Jones

Handling: En besättning fiskare beträder farliga vatten när deras skulder börjar hopa sig.

Omdöme: I en fiskarstad utanför Boston söker Charlie (Toby Wallace) upp sin äldre halvbror Tom (Ben Foster) och ber att få fiska med honom. Tom är nämligen kapten över en besättning som fiskar i Nordatlanten. Tom är inte helt såld på idén, men eftersom Charlie är klar med sina studier kan det vara en chans för halvbröderna att äntligen spendera tid med varandra och lära känna varandra bättre. Charlie är redo att leva livet innan han går i sin fars fotspår och får sin juridikutbildning.


©101 Studios/Paramount

Samtidigt som halvbröderna och besättningen lär känna varandra bättre, träffar Charlie tjejen Mabel (Jenna Ortega) som hjälper till att langa droger åt sin mamma. När omständigheter gör att Tom och besättningen hamnar i en knipa, behöver de en stor summa pengar för att rädda fiskarbåten Finestkind som tillhör Toms far Ray (Tommy Lee Jones). Mabels drogkontakter kanske kan komma till nytta men frågan är till vilket pris.


©101 Studios/Paramount

Regi och manus av Brian Helgeland som inte minst gjorde sig ett namn med Oscarsvinnande manus till L.A. Confidential (1997) och Oscarsnominerat manus till Mystic River (2003). Som regissör har ingen film utmärkt sig på samma sätt, även om Payback: Straight Up (1999/2006) inte alls var tokig. Ibland kan en duktig manusförfattare vara minst lika bra som regissör, men det är långt ifrån en självklarhet.


©101 Studios/Paramount

Filmen har tidigt en tendens att vilja visa upp gemenskapen bland fiskarbesättningen, det hårda jobbet och friheten de känner av att vara levande. Romansen mellan Charlie och Mabel är mest en sidohistoria som inte känns direkt speciell. Hennes droglangande verkar inte få Charlie att nämnvärt höja på ögonbrynen. Han borde trots allt ha något innanför pannbenet med tanke på att han blivit antagen till juridikutbildningen, men låter uppenbarligen hjärtat och den lilla hjärnan ta besluten.


©101 Studios/Paramount

Under drygt första timmen är det lite svårt att se vart filmen ska leda och vad den vill. Det blir mest ett lättsamt drama som tar alldeles för god tid på sig att försöka bygga upp något utan att få en att direkt bry sig. Sedan hamnar besättningen i knipa och nu får filmen äntligen lite mer puls då det hettar till i maskineriet. Besättningen tvingas till kriminella gärningar och den äldre brodern Tom vill inte dra in lillebror Charlie i något som kan sätta stopp för hans framtid.


©101 Studios/Paramount

Det hela får alltså lite mer glöd under sista trekvarten. Vägen dit är dock alldeles för utdragen och oinspirerad. Man sitter mest och väntar på att något ska hända och det faller på regissören som borde gjort det till ett starkare drama från början eller riktat in sig på att få med de kriminella elementen tidigare.


©101 Studios/Paramount

Till slut blir det lite bättre under filmens andra halva, men när röken lagt sig är man tillbaka till samma problem som man kände inledningsvis. Något känns helt enkelt "off" och det hjälper inte att Toby Wallace och Jenna Ortega är allt annat än övertygande. Ben Foster är desto stabilare och en sliten Tommy Lee Jones har ändå tillräcklig klass för att styra upp det hela en aning även om han känns väldigt trött.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar