fredag 15 december 2023

Master Gardener



Titel: Master Gardener
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2022
Regi: Paul Schrader
I rollerna: Joel Edgerton, Sigourney Weaver, Quintessa Swindell, Esai Morales

Handling: Narvel Roth är en trädgårdsmästare som ägnar sig åt att sköta gården till en vacker egendom åt sin arbetsgivare, den rika änkan Mrs. Haverhill. När hon kräver att han ska ta sig an hennes systers barnbarn, kommer Narvels mörka och våldsamma förflutna upp till ytan.

Omdöme: De flesta känner till Paul Schrader som manusförfattaren till Taxi Driver (1976). Hans manus är ofta starka karaktärsstudier men kan ibland lämna en del att önska med själva storyn. Som regissör har han varit ojämn där American Gigolo (1980), Light Sleeper (1992) och Affliction (1997) varit hans bästa. Dock vet man aldrig riktigt vad man kommer få med hans filmer, något som är lite spännande och lockande.


©Magnolia Pictures

Gracewood Gardens är en stor trädgård som tillhör Norma Haverhill (Sigourney Weaver) vid hennes herrgård. Trädgårdsmästaren Narvel Roth (Joel Edgerton) är ansvarig för trädgården och jobbar dagligen med ett litet team runt trädgården. En dag ber Norma honom att lära upp Maya (Quintessa Swindell) som en lärling på trädgården. Detta då Maya är barnbarn till Normas syster vars mor dött.


©Magnolia Pictures

Narvel är en noggrann man som under sin fritid skriver journal över sina tankar och funderingar kring trädgårdsarbetet och livet. Ibland blir han bjuden på middag hos änkan Mrs. Haverhill som gillar Narvels sällskap mer än bara som en anställd. Men situationen blir problematisk för Narvel då Mayas ankomst gör att hans mörka förflutna gör sig påmint.


©Magnolia Pictures

Filmen har tidigt en god stämning och man anar att det finns mer under ytan. Narvel Roth är inte bara en vanlig trädgårdsmästare, även om det tar en stund innan bilden klarnar. Det är egentligen mystiken kring huvudpersonen som visar sig vara det intressantaste med storyn. Kommer hans förflutna hinna ikapp honom och leda till våldsamheter för att en gång för alla försöka bryta sig loss eller kan han undvika det på något annat sätt?


©Magnolia Pictures

Det känns som det finns mer att få ut från storyn och stämningen den bygger upp borde leda till något mer explosivt. Riktigt så blir det inte vilket är synd. Resan vi gör med Narvel Roth ger oss en inblick i hans förflutna som nästan skulle kunnat vara en film i sig. Man anar mer än något vad han varit med om. Hans nuvarande situation håller på att eskalera men till slut känns det lite krystat och leder inte till något speciellt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar