lördag 16 december 2023

BlackBerry



Titel: BlackBerry
Genre: Drama/Komedi
Land: Kanada
År: 2023
Regi: Matt Johnson
I rollerna: Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson, Michael Ironside

Handling: Två totalt omaka entreprenörer - den fumliga uppfinnaren Mike och den iskalla säljaren Jim - teamar upp bakom prylen som skulle komma att bli en världssuccé i raketfart. Men smartphone-revolutionen kommer ikapp dem när fallhöjden är som störst, och landningen blir allt annat än vacker. BlackBerry är historien om originalen bakom den beroendeframkallande superhypade lilla telefonen som nådde omedelbar ikonstatus bland kändisar och finansmoguler - och lika snabbt kastades i soporna när hypen dog.

Omdöme: Detta är den verklighetsbaserade historien om den en gång oerhört populära mobiltelefonen BlackBerry, särskilt under början av 2000-talet då den var ledande på den nordamerikanska marknaden. Det hela startade med grundarna och bästa vännerna Mike Lazaridis (Jay Baruchel) och Doug Regin (Matt Johnson), två tekniknördar hemmahörande i Kanada. Efter att ha utvecklat personsökare och internetmodem, sadlade de om och siktade in sig på att utveckla smartphone-mobiler där telefoni, textmeddelande och internet kunde nå ut till alla hem i en och samma produkt.


©Rhombus Media/Zapruder Films/XYZ Films

Mike och Doug må ha det tekniska kunnandet att lösa alla möjliga problem. Men de är usla på att sälja in sina produkter. Detta är något Jim Ballsillie (Glenn Howerton) hjälper dem med. Han är en skrupelfri säljtyp med affärssinne som kan snacka omkull vem som helst. Han investerar i företaget mot att han får en tredjedel i företaget plus att dela på VD-skapet med Mike. Inom ett par år tar de inte minst den nordamerikanska marknaden med storm.


©Rhombus Media/Zapruder Films/XYZ Films

Inledningsvis känns detta något amatörmässigt med det ryckiga fotot, det tillgjorda utseendet på huvudkaraktärerna och det undermåliga skådespeleriet. Hela upplevelsen känns mer som en halvdan TV-serie än en seriös långfilm. Efter att Jim kommit in som partner och företaget tas till nästa nivå blir också filmen tack och lov både mer välgjord, seriösare och bättre.


©Rhombus Media/Zapruder Films/XYZ Films

Något filmen lyckas bra med är att ge känslan av att det är riktiga tekniknördar som jobbar på BlackBerry och inte skådespelare. Gillar även den lättsamma approachen teamet har där de får jobbet gjort på huvudkontoret i Waterloo, Ontario samtidigt som de har filmkvällar och känns som en stor familj där alla kommer överens och har kul. Detta blir givetvis svårt att bibehålla när företaget växer och kraven ökar. Men för Mikes del är det viktigt att produkterna tillverkas på hemmaplan och inte outsourcas till Kina och liknande då han alltid förespråkat hög kvalitet då han är något av en perfektionist.


©Rhombus Media/Zapruder Films/XYZ Films

Många gånger är en sån här verklighetsbaserad historia där man har en uppgång och fall-historia kanske som bäst under första halvan innan det går utför. Här är det nästan tvärtom. Börjar som sagt trevande, blir intressantare när de växer och blir nog nästan som bäst när Jim, Mike och Doug vill olika saker vilket påverkar företaget negativt. När sedan Apple lanserar sin iPhone och andra företag gör detsamma, får BlackBerry allt svårare att behålla sin popularitet, leverera en hög standard och hålla ihop företaget.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar