tisdag 12 december 2023

The First Day of My Life



Titel: Il primo giorno della mia vita / The First Day of My Life
Genre: Drama/Fantasy
Land: Italien
År: 2023
Regi: Paolo Genovese
I rollerna: Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Margherita Buy, Sara Serraiocco

Handling: En mystisk man ger fyra främlingar på randen till självmord en chans att se hur livet skulle se ut utan dem.

Omdöme: Under en natt i Rom plockar en mystisk man (Toni Servillo) upp fyra främlingar i sin ruttna gamla Volvo kombi. Det är livscoachen Napoleone (Valerio Mastandrea), polisen Arianna (Margherita Buy), gymnasten Emilia (Sara Serraiocco) samt pojken Daniele (Gabriele Cristini). Samtliga har de varit på väg att begå självmord.


©Lotus Production

Den mystiske mannen tar dem till ett litet hotell där de får stanna under en vecka. Denna vecka har de på sig att bestämma sig om de verkligen vill fullfölja sitt självmord eller leva vidare. Varje dag under den kommande veckan kommer den mystiske mannen visa dem ett och annat för att kanske få dem att ändra sin syn på livet.


©Lotus Production

Vad har fått dessa individer att gå så långt att de vill begå självmord? I tre av de fyra fallen finns det skäl att kunna förstå varför de skulle vara deprimerade, men den fjärde är mer oklar då personen inte själv verkar veta varför. Den mystiske mannen har en tuff uppgift framför sig, men varje person är viktig för honom.


©Lotus Production

Ett tungt och svårt ämne som tack och lov inte behandlas så mörkt och dystert som det skulle kunna göra. Istället visar den mystiske mannen oftast upp det vackra i livet och saker som en människa ska uppskatta. För även om det är omöjligt att vara helt lycklig och inte gå igenom svåra dagar, finns det mycket lycka värd att vilja leva för.


©Lotus Production

Inte så tokigt det här och även om konceptet inte må vara helt originellt finns det tillräckligt bra här. Det är gott om budskap utan att kännas predikande eller bli sockersött. Att se den mystiske mannen ta fram det ena tricket efter det andra för att få de fyra att ändra uppfattning om sina liv blir småtrevligt. Hade kanske kunnat ta ut svängarna lite mer för att få en att känna ännu mer och få det att bli lite mer magiskt. Samtidigt hålls det jordnära och får en att fundera en del om både det ena och det andra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar