torsdag 14 december 2023

Ritual



Titel: Ritueel / Ritual
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Belgien
År: 2022
Regi: Hans Herbots
I rollerna: Marie Vinck, Geert Van Rampelberg, Eriq Ebouaney, Lukas Bulteel

Handling: Upptäckten av en avhuggen hand i en kanal i Bryssel tvingar den belgiska polisdykaren Kiki att bemöta djupa skuldkänslor från det förflutna, hennes eget och hennes lands.

Omdöme: Kiki (Marie Vinck) förlorade båda sina föräldrar i en dykningsolycka för ett år sedan. Nu hittar hon som polisdykare en avhuggen hand i en kanal i Bryssel. Hon misstänker snart att det kan ha en koppling till en afrikansk ritual och att det är ett hot riktat mot belgiska affärsmän som gör affärer i tidigare belgiska kolonin Kongo.


©Eyeworks

Kiki delar med sig av sina teorier och misstankar till polisutredaren Nick Cafmeyer (Geert Van Rampelberg) som dock tror att det är ett drogrelaterat fall. Kiki tar hjälp av en gammal vän till familjen, Cézaire (Eriq Ebouaney) som är expert på afrikansk historia. Samtidigt måste Kiki ta itu med sin bror Tom (Lukas Bulteel) som lider av depression efter föräldrarnas drunkningsolycka och hamnar i trubbel.


©Eyeworks

Filmen bygger på en bok av brittiska författaren Mo Hayder och visar sig vara en uppföljare till thrillern De behandeling / The Treatment (2014) av samma författare. Dessutom med samma regissör, Hans Herbots och samma skådespelare, Geert Van Rampelberg i rollen som polisen Nick Cafmeyer. Resultatet är dock klart annorlunda. För där föregångaren var en tät och bra thriller i stil med Denis Villeneuve-regisserade Prisoners (2013), är denna inte i närheten av lika bra. Hans Herbots hade inte gjort någon film sedan 2014, endast TV-serier, och hade kanske förlorat sin touch på vägen.


©Eyeworks

Filmen har en del på gång med några sidohistorier vid sidan om huvudspåret med de avhuggna händerna. Dock känns det som filmen inte leder någonvart under filmens första timme. Halvvägs in hettar det till lite mer och blir bättre ett tag då jakten intensifieras. Men det återgår till att inte vara särskilt spännande under stora delar av filmen.


©Eyeworks

Det puttrar mest på och det känns helt klart som att speltiden på två timmar är alldeles för lång med tanke på vad man gjort med materialet. Antingen kunde en del av sidospåren tagits bort helt och kortat speltiden med åtminstone 20 minuter eller så borde man kunnat öka spänningen och stämningen under filmens gång. För sidospåren är inte så dumma i sig, bara att filmen har svårt att engagera en. Sedan är huvudspåret inte tillräckligt starkt där landets historia med koloniseringen synas och ska bes om ursäkt för.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar