torsdag 28 december 2023

Wet Hot American Summer



Titel: Wet Hot American Summer
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2001
Regi: David Wain
I rollerna: Janeane Garofalo, David Hyde Pierce, Michael Showalter, Marguerite Moreau, Paul Rudd, Molly Shannon, Amy Poehler, Bradley Cooper, Elizabeth Banks

Handling: Komedi som utspelar sig på sommarlägret Camp Firewood 1981. Vi får följa lägerledarna och barnen under de sista dagarna av sommaren innan hösten och verkligheten återigen tar vid.

Omdöme: Året är 1981 och det är sista dagen på sommarlägret Camp Firewood i Pennsylvania. Lägerledarna försöker göra det bästa av den sista dagen för barnen och sig själva. Ansvarig för lägret är Beth (Janeane Garofalo) som får upp ögonen för Henry (David Hyde Pierce) som är en astrofysiker som hyrt en stuga intill lägret. Lägerledarna Andy (Paul Rudd) och Katie (Marguerite Moreau) är ett par, men Andy beter sig svinaktigt och vänstrar. Det öppnar upp för Coop (Michael Showalter) som varit hemligt förälskad i Katie i flera år.


©Euroeka Pictures/North Coast Group

Vid sidan av huvudkaraktärerna ses även Elizabeth Banks som Andys nya flamma och Bradley Cooper i sin filmdebut. Båda sticker ut i mindre roller i en film fylld med karaktärer att följa bland de många lägerledarna då i princip all fokus handlar om lägerledarna och inte barnen.


©Euroeka Pictures/North Coast Group

En film med sommarkänsla skulle man kunna tro men faktum är att filmen spelades in under kyliga vårdagar vilket gör att den äkta sommarkänslan inte riktigt infinner sig. Däremot utspelar det sig under tidigt 80-tal och den biten har man lyckats ganska bra med vad gäller produktionsdesignen med kläderna, frisyrerna och hela inramningen där på sommarlägret.


©Euroeka Pictures/North Coast Group

Soundtracket, med flera lugna rocklåtar, visar sig vara en bidragande orsak till varför det blir småtrevligt trots att filmen i sig inte är något vidare. Filmen är trots allt helt ok under första halvan men börjar spåra ur mer och mer under andra halvan. Det blir alltför splittrade scener som mer börjar likna sketcher från typ "Saturday Night Live" eller "National Lampoon".


©Euroeka Pictures/North Coast Group

Sammanfattningsvis kan man säga att filmen har två sidor. Det positiva är att första halvan funkar, vi har ett bra soundtrack filmen igenom och 80-tals inramningen är mestadels lyckad. Det negativa är att filmen tappar under andra halvan då den blir alldeles för spretig och inte längre känns fokuserad. Lite blandad kompott med andra ord där första halvan är en trea medan den andra halvan är farligt nära en etta.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar