onsdag 27 december 2023

A Knight's Tale



Titel: A Knight's Tale / En riddares historia
Genre: Äventyr/Action/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2001
Regi: Brian Helgeland
I rollerna: Heath Ledger, Rufus Sewell, Shannyn Sossamon, Paul Bettany

Handling: Efter att hans herre dör skapar en tjänare, som drivs av sitt begär efter föda och ära, en ny identitet för sig själv som riddare.

Omdöme: Välkommen till medeltiden. En trevlig tid, åtminstone på film. För det är ofta som denna period gör sig bra på film. Det bjuds även på lite klassiskt äventyr vilket passar alldeles utmärkt när man är upplagd för det. Lite som Ivanhoe (1982) på nyår i kombination med historien om Robin Hood. Det är bara att luta sig tillbaka och förbereda sig för en mysig och trevlig filmstund.



©Columbia Pictures

Vi träffar de tre tjänarna William (Heath Ledger), Roland (Mark Addy) och Wat (Alan Tudyk) som går hungriga och desperata när deras herre plötsligt dör efter ett tornerspel. William, som själv är duktig då han länge tränat mot sin herre, iklär sig riddarrustningen och ställer upp i sin herres namn. För att ställa upp i vidare tävlingar måste han dock vara adlig för att kunna tävla som riddare.



©Columbia Pictures

In i bilden kommer Geoffrey Chaucer (Paul Bettany) som är en författare och rackare på att förfalska dokument som William behöver. William har nu papper på att vara adlig och antar titeln Ulrich von Lichtenstein för att ställa upp i tornerspel och tjäna pengar. Under tävlingarna får han upp ögonen för den vackra Jocelyn (Shannyn Sossamon) som vinner hans hjärta. Men även sin största rival, greve Adhemer (Rufus Sewell) som inte bara är ute efter att vinna tävlingarna utan även göra Jocelyn till sin.



©Columbia Pictures

Detta är en film som länge hade känts till men valts bort då den misstänktes vara oseriös med rockmusik och liknande. Det visar sig att det till viss del stämmer då det blir en del rockmusik i form av bl.a. Queen och David Bowie, men det blir även en positiv överraskning då filmen lyckas skapa ett trevligt klassiskt äventyr i modern tappning. Det är helt enkelt inte på fullaste allvar samtidigt som det är seriöst nog och välgjort när det behövs. Musiken funkar dessutom oftast bra och kombineras med passande musik av Carter Burwell som ofta samarbetat med Coen-bröderna.



©Columbia Pictures

Kanske spelar det in att jag oftast är svag för medeltidsäventyr men detta funkar över förväntan. Välgjort med bra stunts under duellerna och själva storyn får med en hel del av det som man vill se i en sån här typ av film. Gott om action och äventyr med en del humor och romantik på det. Att bryta en del "regler" och blanda in mer moderna åsikter och tankesätt funkar också mestadels bra utan att kännas krystat.



©Columbia Pictures

En sak som är lite intressant och som man lätt kanske missar är att de flesta karaktärerna faktiskt bygger på verkliga personer från runt den här tiden. Flera av riddarna som är med och tävlar i tornerspelen bygger på verkliga riddare. Dessutom är Geoffrey Chaucer en viktig person i sammanhanget då det hela lär handla om en period i hans liv som man inte vet så mycket om och kan ses som en teori på vad han hade för sig innan han skrev "The Canterbury Tales".



©Columbia Pictures

Vad gäller skådespelarna var den blott 20-årige Heath Ledger relativt okänd för den breda publiken och har inga större problem i huvudrollen. Rufus Sewell passar klart bra som antagonisten, lite som Joaquin Phoenix i Gladiator (2000). Shannyn Sossamon gjorde här filmdebut i rollen som Jocelyn och funkar bra. Kände annars främst till henne i en minnesvärd roll från The Rules of Attraction (2002). Paul Bettany är också stabil som provocerande Geoffrey Chaucer medan Bérénice Bejo ses i en tidig roll tio år innan hon Oscarsnominerades för The Artist (2011).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar