lördag 16 december 2023

Dalva



Titel: Dalva / Love According to Dalva
Genre: Drama
Land: Frankrike/Belgien
År: 2022
Regi: Emmanuelle Nicot
I rollerna: Zelda Samson, Alexis Manenti, Fanta Guirassy, Marie Denarnaud

Handling: En kväll hämtas Dalva av myndigheterna samtidigt som hennes pappa grips av polisen. Hon blir ursinnig och kräver att få komma till honom. Men pappan hålls häktad och Dalva måste påbörja en motvillig resa mot insikt, tillbaka till barndom, gemenskap och känslor.

Omdöme: 12-åriga Dalva (Zelda Samson) älskar sin far som hon lever med. Men när polisen för bort honom och de sociala tjänsterna placerar henne på ett ungdomshem, är Dalva konfunderad över vad som händer. Samtidigt som hon försöker träffa sin far måste hon ta itu med sin nya vardag. Det innebär en helt ny värld som hon varit isolerad från då hon haft hemskolning av sin far och flyttat runt en hel del utan att ha några vänner.


©Hélicotronc/Tripode Productions

På ungdomshemmet delar hon rum med Samia (Fanta Guirassy) som är en stökig elev som blivit avstängd från skolan och har en mamma som prostituerar sig. Samia och socialarbetaren Jayden (Alexis Manenti) blir de två personerna Dalva kan börja känna sig trygg runt. Hon söker fortfarande svar på vad det är som händer och hennes tid i skolan blir turbulent då hon sticker ut eftersom hon till en början klär sig och uppför sig som en vuxen kvinna.


©Hélicotronc/Tripode Productions

Det är ett jobbigt ämne som tas upp där Dalva tvingats växa upp väldigt fort, för fort. Hon är en ung flicka men ser sig själv som en kvinna och har blivit smått hjärntvättad av sin far. Det är det enda hon känner till så det är bara naturligt att hon är trotsig runt alla nya främlingar som säger saker hon inte känner till eller håller med om.


©Hélicotronc/Tripode Productions

En sak man får säga är att Dalva genomgår en mestadels positiv förändring. Hon får liksom ta ett steg tillbaka och försöka finna sin väg igen som det barn hon fortfarande är. Däremot är förutsättningarna inte de bästa. Hon får höra ett och annat som skulle kunna påverka henne negativt och som om det inte vore nog är det inte den bästa miljön hon hamnat i med de andra ungdomarna på ungdomshemmet. De är mestadels problembarn och kan dra in henne i en värld med alkohol, droger och annat trubbel.


©Hélicotronc/Tripode Productions

En sån här film med ett så pass starkt ämne får sägas är lite vanskligt med tanke på vad Zelda Samson i rollen som Dalva utsätts för. För även om hon spelar en roll så handlar det om en så pass ung och lättpåverkad person att man måste vara väldigt försiktig. Hon hanterar rollen bra och kanske är det för att man känner hennes sårbarhet som dessa tankar dyker upp under filmens gång. I vilket fall som helst leder det till något av en obehagskänsla som ligger över filmen, trots att det finns hopp för Dalva att kunna få en nystart och gå vidare med sitt unga liv.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar