söndag 10 december 2023

Concrete Utopia



Titel: Konkeuriteu yutopia / Concrete Utopia
Genre: Drama/Äventyr/Action/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Eom Tae-hwa
I rollerna: Lee Byung-hun, Park Seo-joon, Park Bo-young, Kim Sun-young

Handling: Seoul har reducerats till ruiner av en massiv jordbävning. Ingen vet säkert hur långt ruinerna sträcker sig eller vad jordbävningsorsaken kan vara, men i hjärtat av Seoul står bara en enda bostadsbyggnad kvar. Där kämpar de boende för sin fortsatta överlevnad.

Omdöme: Välkommen till Seoul, Sydkorea där en naturkatastrof slagit till hårt. Ett stort meteorregn verkar ha orsakat en kraftfull jordbävning som jämnat alla betongbyggnader och skyskrapor med marken. Ett endaste betongbostadshus verkar ha klarat sig. Medan de överlevande runt om i staden kämpar för sin överlevnad, försöker de boende i det intakta bostadshuset komma fram till vad som är bäst för lägenhetsägarna.


©Climax Studio

Statstjänstemannen Min-seong (Park Seo-joon) och hans fru, sjuksköterskan Myeong-hwa (Park Bo-young) tar in två utomstående i form av en mamma och hennes dotter som är två av alla de som blivit av med sin bostad. Men när bostadsföreningen väljer Yeong-tak (Lee Byung-hun) som representant för bostadskomplexet, bestäms det att endast boende ska få vara i byggnaden. De utomstående vräks nu och kastas ut i den iskalla kylan för att försöka överleva bland ruinerna och misären.


©Climax Studio

En katastroffilm och överlevnadsfilm i en dystopisk miljö som dock har en twist på det hela då den valt att göras som en satir. Det blir därför en något skum känsla i filmen som är på blodigt allvar men ändå med svart humor som tyvärr inte riktigt funkar. Det hade helt klart varit att föredra om satiren kunnat läggas åt sidan då det nu blir alldeles för bisarrt under långa stunder. Det gör att det blir svårt att dels ta det hela på fullt allvar och dels bli indragen i situationen.


©Climax Studio

Gillar annars den här typen av "tänk om"-filmer där något liknande skulle kunna inträffa och se hur folk försöker överleva och klara sig ur olika situationer. Problemet blir alltså satir-delen som gör att det inte riktigt funkar. Nu visar det sig att filmen bygger på en "webbaserad comic book" vilket till viss del förklarar den inte helt realistiska approachen.


©Climax Studio

Helt orealistisk är den förvisso inte då den synar hur folk kan reagera i en sådan utsatt situation. Istället för att hjälpa din granne blir det tvärtom här. Du ser om ditt eget hus och ser till att utomstående får klara sig bäst de kan, så länge de håller sig borta. Man kan se det som en samhällskritisk kommentar över hur samhället ser ut. Men det är tveksamt om detta ger önskad effekt, särskilt som filmen alltså har valt att berättas på ett satiriskt sätt. Trots att filmen är en satir så är det en dystopisk mardröm och deprimerande misär.


©Climax Studio

Andra halvan av filmen blir något bättre då vi genom någon tillbakablick får reda på lite mer om en av karaktärerna. Detta ger sedan filmen lite mer att jobba med så att det inte bara blir upprepande med vräkningarna och jakten på föda. Men när filmen slutar kommer tanken upp vad egentligen poängen med filmen är. Nu är själva slutet bland det bästa med filmen, men det hjälper inte att rädda filmen från att vara en besvikelse.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar