tisdag 5 december 2023

May DecemberTitel: May December
Genre: Drama
Land: USA
År: 2023
Regi: Todd Haynes
I rollerna: Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton, Piper Curda

Handling: Gracie och Joe hade för tjugo år sedan en romans som fyllde skvallersidorna och är nu ett gift par. När en skådespelerska kommer för att göra research för en film om deras förflutna blir de hårt pressade.

Omdöme: Skådespelerskan Elizabeth (Natalie Portman) har kommit till Georgia för att träffa Gracie (Julianne Moore) och hennes make Joe (Charles Melton). Detta då Elizabeth ska spela Gracie i filmen som ska göras om deras relation. För över 20 år sedan uppmärksammades nämligen den förbjudna romansen mellan Gracie och Joe då Gracie var 36 år, gift med barn och hade en romans med den då 13-årige Joe som var lika gammal som Gracies son.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

Skandalen satte sina spår, men nu över 20 år senare är Gracie och Joe fortfarande till synes lyckligt gifta med tre barn varav de två yngsta, tvillingar, snart tar studenten och sedan ska iväg på college. Elizabeth börjar spendera tid med Gracie och familjen för att försöka sätta sig in i hur Gracie agerar och pratar. Men hon börjar även gå djupare än så då hon är fascinerad över att ta reda på bådas syn på relationen då och nu.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

Att para ihop de båda Oscarsvinnarna Julianne Moore och Natalie Portman är så klart intressant i sig. När man dessutom har en duktig regissör i Todd Haynes och ett ämne som kan bli riktigt explosivt är man redo för ett starkt och välspelat drama. Frågan är hur långt man vågar ta historien och ställa de svåra frågorna. Det visar sig för övrigt vara löst inspirerat på en omtalad romans som ägde rum på 90-talet mellan en lärarinna och hennes student.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

Redan från början har filmen en lite konstig ton. För utan att veta vad filmen ska handla om är man nyfiken vad som väntar. Det byggs upp lite som ett mysterium där musiken, som visar sig vara av Michel Legrand som lånats från filmen The Go-Between (1971), låter som från en TV-deckare av olösta mordmysterium eller liknande. Det visar sig inte vara ett mysterium, men tonen denna musik sätter ger ändå lite obehagskänslor av att något illavarslande skett eller kommer ske.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

Natalie Portman och Julianne Moore är bra precis som väntat, även om Portman när hon som Elizabeth ska imitera Gracie av någon anledning läspar vilket inte Moore gör. Precis som filmen hade man dock velat få ut lite mer av de båda för att det skulle bli riktigt dramatiskt och gripande. Det fanns nämligen sparkapital att få ut av bägge två.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

Det är i grunden en ganska fascinerande historia men det känns som man till stor del lagt lock på känslorna. På sina håll får de komma fram då Elizabeths närvaro får paret att reagera på lite olika sätt. Gracie känns ganska likgiltig inför det hela och vill helst bli av med Elizabeth. Joe å andra sidan verkar vara glad över att prata med någon om det hela och känner att någon lyssnar på honom.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

På sätt och vis skulle man vilja gräva djupare, lite som Elizabeth gör fast inte på samma sätt. Hon gräver i deras historia för sin roll och sin egen skull då hon är egoistisk. Hade önskat att Todd Haynes vågat gräva lite djupare, göra det mer gripande och fått en att känna mer. Kanske var ämnet så pass laddat och starkt att man istället valde att gör en något mer tragikomisk situation av det hela med skådespelerskans ständiga närvaro.


©Gloria Sanchez Productions/Mountain A/Killer Films

En fråga som inte besvaras är terapi. Har de båda eller någon av dem genomgått terapi för vad de gått igenom? Paret har trots allt varit ihop i över 20 års tid och med tanke på all uppmärksamhet måste det ha påverkat dem på ett eller annat sätt. För Joes del kan man se Elizabeths ankomst som en chans till lite terapi, men frågan är om hennes närvaro hjälper eller snarare förvärrar situationen. Trea till stark trea då filmen har något men inte riktigt når ända fram.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar