fredag 29 december 2023

Impact



Titel: Impact / Mysteriet Williams
Genre: Drama/Film-Noir
Land: USA
År: 1949
Regi: Arthur Lubin
I rollerna: Brian Donlevy, Ella Raines, Charles Coburn, Helen Walker

Handling: Walter Williams är en rik industriman. Hans fru och hennes älskare planerar att mörda Williams. Men något går snett och älskaren omkommer istället. Williams väljer att gå under jorden och starta ett nytt liv när hans fru anklagas för mord.

Omdöme: Walter Williams (Brian Donlevy) har det gott ställt och älskar sin fru Irene (Helen Walker) som han varit gift med i sex månader. Nu tänker han ta med henne bort över en helg, men hon säger att hon inte mår bra från tandvärk och stannar hemma. Istället ber hon honom plocka upp hennes kusin som behöver skjuts. Kusinen är i själva verket en man vid namn Jim Torrence (Tony Barrett) och Irenes älskare. Planen är att Jim ska mörda Walter någon gång under bilfärden.


©United Artists

Walter, som inser att hans fru velat döda honom, beslutar sig för att stanna i en liten stad i Idaho och anta en ny identitet. Där träffar han Marsha (Ella Raines) och börjar jobba åt henne som bilmekaniker på hennes bensinmack och bilverkstad. Samtidigt är polisen Quincy (Charles Coburn) ute efter att gå till botten med vad som egentligen hände med Walter och vad Irenes inblandning är i fallet.


©United Artists

Vad vi har här är en film-noir i grunden där den tar sin tid på sig att jobba med upplägget. När man till slut kommer till själva gärningen förändras filmen till att snarare bli ett drama, ett melodrama skulle man kunna säga. Det hela har lite svårt att hålla uppe tempot och är ett bra exempel på när man gott kunde klippt ner speltiden från 1.50 med 15-20 minuter utan problem. En film som utan tvekan hade vunnit på att vara rappare och tätare.


©United Artists

Avstickaren där Walter träffar Marsha är egentligen inte så tokig och leder till något längre fram. Men det blir nästan som två separata filmer istället för att bli en renodlad noir-film som bygger vidare på vad den påbörjat. Längre in kommer en del rättegångsscener och någon vändning. Som helhet är det inte någon direkt minnesvärd eller fartfylld noir-film som alltså mer blir till ett ordinärt drama efter runt en halvtimme.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar