måndag 18 december 2023

Hardcore Never Dies



Titel: Hardcore Never Dies
Genre: Kriminalare/Drama
Land: Holland
År: 2023
Regi: Jim Taihuttu
I rollerna: Joes Brauers, Jim Deddes, Rosa Stil, Jordy Dijkshoorn

Handling: Michael drömmer om en framtid som pianist men hans musikutbildning går knackigt. Hans bror Danny introducerar honom för Rotterdams gabbermusik. Dannys drogverksamhet når internationella proportioner och bröderna måste kämpa för sina liv.

Omdöme: Året är 1996 i Rotterdam där 17-årige Michael (Joes Brauers) bor hos föräldrarna. Han jobbar med att plocka och packa tomater samtidigt som han går musikutbildning som pianist vilket han har stor talang för. Michaels äldre bror Danny (Jim Deddes) har sedan en tid varit borta då han blev utslängd hemifrån då han bara skapade trubbel. Föräldrarna vill hålla Michael borta från Danny så att åtminstone den yngste sonen kan få en lovande framtid.


©New Amsterdam Film Company

Nu har Danny återvänt och bor i en lägenhet i stan med sin flickvän Pris (Rosa Stil). De är båda s.k. gabbers som lyssnar på hardcore-musik, går på rave-liknande fester och langar droger, mestadels ecstasypiller på festerna. Danny drar nu med sig Michael på sådana fester och öppnar upp ögonen för en helt ny värld och musik, något Michael snabbt tar till sig. Det leder dock till en rad problem för Danny och de i hans närhet.


©New Amsterdam Film Company

Typen av hardcore-musik som står i fokus är inte något som lyssnats på då det mest känns som en massa dunkande. Men det får sägas att det porträtteras bra i filmen med hela gabber-scenen som innebär en viss klädsel, frisyrer och attityd som fångar det hela klart bra. Det intressanta är att denna typ av musik och stil lär ha härstammat från just Rotterdam runt den här tiden, även om något liknande även var stort på de brittiska öarna.


©New Amsterdam Film Company

Filmen kommer mestadels att handla om musiken, festerna, drogerna och drömmen Michael fortsätter att ha. Men han börjar dras allt längre in i sin storebror Dannys värld vilket i det långa loppet inte kommer leda till något bra. Danny är nämligen bra på att snacka och göra affärer till höger och vänster, men han trampar många på tårna då han inte är att lita på vad gäller betalningar och liknande. Det gör att han och de i hans närhet kommer få en måltavla på sig från flera olika håll.


©New Amsterdam Film Company

Inte alls någon tokig film som har bra puls filmen igenom och där man till stor del bryr sig om Michael och hur det ska gå för honom. Samtidigt är frestelsen stor med festerna, musiken och drogerna vilket gör att hans två världar kolliderar. Till slut blir det kanske inte en ny Trainspotting (1996) eller liknande, men trots allt klart sevärt. Det saknas bara lite för att bli något ännu bättre.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar