fredag 15 december 2023

Sea of Time



Titel: Zee van tijd / Sea of Time
Genre: Drama
Land: Holland
År: 2022
Regi: Theu Boermans
I rollerna: Sallie Harmsen, Reinout Scholten van Aschat, Elsie de Brauw, Gijs Scholten van Aschat

Handling: Lucas och Johanna lever på 80-talet, galet förälskade, i en värld full av drömmar och ideal. Sedan inträffar en katastrofal olycka under deras seglingsresa på Atlanten. Trettiofem år senare, på deras livs höst, träffas de två igen och deras djupt rotade kärlek är fortfarande mycket stark. Kommer Johanna att våga lita på Lucas och släppa in honom i sin djupa hemlighet från det förflutna?

Omdöme: Ett drama som visar sig bygga på verkliga händelser. Det unga holländska paret Lucas (Reinout Scholten van Aschat) och Johanna (Sallie Harmsen) tillsammans med parets 5-årige son Kai (River Oosterink) är ute på seglingsresa på Atlanten under tidigt 1980-tal. De lever livet ända fram till att det som inte får hända sker.


©Kaap Holland Film/Dutch FilmWorks

Att förlora ett barn är bland det värsta någon kan vara med om och det kan inte vara lätt att gå vidare. Runt 40 år senare tänker den gamle Lucas (Gijs Scholten van Aschat) sätta upp en teaterföreställning som en hyllning till sonen Kai. Den gamla Johanna (Elsie de Brauw) dyker upp och känner avsky på tanken att öppna upp gamla sår som sakteliga kunnat läka med tiden.


©Kaap Holland Film/Dutch FilmWorks

Det blir en film om hoppet, bearbetningen av en svår förlust och att försöka gå vidare, även om det innebär en drastisk förändring. Alla reagerar olika. Lucas väljer att hålla sig upptagen och jobba mycket och hårt. Johanna kan inte tänka på något annat och håller sig mest för sig själv. Hon har svårare att släppa greppet och det börjar påverka hennes mentala hälsa till den grad att Lucas är orolig för att hon ska skada sig själv.


©Kaap Holland Film/Dutch FilmWorks

Starkt ämne och det leder till en ganska så sorglig och deprimerande film om man ska vara ärlig. Samtidigt är den inte så känslostark och vacker som den hade kunnat bli. Istället blir det alldeles för upprepande och enformigt när paret försöker bearbeta förlusten både i dåtid och nutid. Kanske får de till slut ett avslut och kan gå vidare. Det är väl det positiva med historien, men vägen dit är tyvärr lite småtrist.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar