lördag 30 december 2023

Ivanhoe



Titel: Ivanhoe / Ivanhoe - den svarte riddaren
Genre: Äventyr/Drama/Romantik
Land: Storbritannien/USA
År: 1952
Regi: Richard Thorpe
I rollerna: Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine, George Sanders

Handling: Kung Rikard Lejonhjärta sitter fängslad på ett slott i Österrike efter fälttågen i österland. Hans lojale riddare, Ivanhoe, återvänder till England för att samla ihop pengar till Lejonhjärtas lösensumma och samtidigt bekämpa normanderna och kungens bror, som tagit tronen i besittning.

Omdöme: Nyårsklassikern Ivanhoe (1982) hade setts tidigare, men inte detta "original". En gammal hederlig matinékänsla med riddare, kungar och prinsessor. I blickfånget är Ivanhoe (Robert Taylor) som strider för sin kung Rikard Lejonhjärta. Ivanhoe återvänder till England för att samla ihop pengar till lösensumman för att befria kungen som hålls fången i Österrike.



©MGM

Ivanhoe kommer ställa upp i tornerspel och hamnar mellan två kvinnor; hans gamla kärlek Rowena (Joan Fontaine) och nya kärlek Rebecca (Elizabeth Taylor). Vem som vinner hans hjärta återstår att se. Först måste han rädda dem och dra in tillräckligt med pengar för att befria sin kung.



©MGM

De tre stjärnorna Robert Taylor, Elizabeth Taylor och Joan Fontaine lär samtliga haft ett ljummet förhållande till filmen av lite olika anledningar. Det märks då ingen av dem sprudlar av energi vilket kanske inte är så överraskande när man alltså läser hur de kände. Den som annars funkar bäst är George Sanders i rollen som riddaren De Bois-Guilbert som är Ivanhoes rival och största utmanare.



©MGM

Äventyrsfilm som gör sig bra i färg och visar sig funka bättre under utomhusscenerna än inomhus där det blir lite för mycket studiokänsla. Inte så det känns taffligt eller liknande men helt klart föredras utomhusscenerna runt slotten och tornerspelen som är välgjorda om än lite enformiga.



©MGM

Filmen är inte mer än ok om man ska vara ärlig. Varken dålig eller jättebra. Med runt en halvtimme kvar känns det som man bjuds på en avslutande uppgörelse som är lite utdragen. Men filmen visar sig ha mer att bjuda på efter det med en minnesvärd och ganska brutal final där Ivanhoe och De Bois-Guilbert gör upp man mot man.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar