tisdag 20 augusti 2024

Valhalla Rising



Titel: Valhalla Rising
Genre: Action/Äventyr/Fantasy
Land: Danmark/Storbritannien
År: 2009
Regi: Nicolas Winding Refn
I rollerna: Mads Mikkelsen, Alexander Morton, Stewart Porter, Maarten Stevenson

Handling: I åratal har den skräckinjagande vikingen Enöga, en stum krigare som spridit fruktan vida omkring för sina övernaturliga krafter, hållits fången av hövdingen Barde. Med hjälp av Are, en modig slavpojke, lyckas Enöga dräpa sin fångvaktare och fly. De två tar sin tillflykt till ett vikingaskepp på väg mot Jerusalem med Guds egna soldater. Tillsammans med Are påbörjar han en resa in i mörkrets hjärta.

Omdöme: Danske regissören Nicolas Winding Refn gjorde tidigt i sin karriär den lyckade Pusher-trilogin. Senare gjorde han sin allra främsta film Drive (2011). Vid sidan av dessa utmärkande filmer har det mestadels varit svagare alster. Intressant nog lär han själv hålla denna film, Valhalla Rising, som en av sina favoriter.


©Scanbox Entertainment

Vi kastas in i ett kalt och ogästvänligt område i det skotska höglandet under vikingatiden. En krigare endast känd som Enöga (Mads Mikkelsen) hålls som slav. Han slåss till döden mot andra krigare som sport. En dag bryter han sig loss med hjälp av en slavpojke (Maarten Stevenson).


©Scanbox Entertainment

Efter att Enöga och slavpojken gett sig iväg tillsammans, träffar de på ett par vikingar som behöver en beryktad krigare med övernaturliga krafter som Enöga. De båda ansluter till de kristna vikingarna och beger sig med skepp för att ansluta till ett korståg på väg mot Jerusalem. Men vägen dit blir tuff och leder till osämja inom gruppen.


©Scanbox Entertainment

Detta visar sig inte riktigt vara som väntat. Det förväntades snarare en actionfylld och brutal vikingahistoria som skulle kunna vara sevärd för slagens och omgivningens skull. Det blir tyvärr svårt att ta sig igenom filmen då den inte har mycket till handling. Sedan har jag allmänt svårt för surrealistiska filmer och detta är en sådan.


©Scanbox Entertainment

Det är en ödesmättad stämning filmen igenom som tillsammans med fotot skapar en smått unik atmosfär. Synd att manuset inte kan matcha detta då atmosfären som skapas är filmens främsta egenskap. Historien blir helt enkelt för intetsägande och trots att filmen inte är mer än 90 minuter känns det alltför segt att skåda detta. Förmodligen en film man antingen älskar eller har svårt för.

3 - Skådespelare
1 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar