onsdag 21 augusti 2024

Stanley & Iris



Titel: Stanley & Iris
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1990
Regi: Martin Ritt
I rollerna: Jane Fonda, Robert De Niro, Swoosie Kurtz, Martha Plimpton

Handling: Iris är en fabriksarbeterska och Stanley är kock. De träffar varandra och vänskap uppstår. Efter en tid upptäcker Iris att Stanley är analfabet men hon ger sig katten på att han ska lära sig läsa och skriva.

Omdöme: Iris (Jane Fonda) är änka sedan hennes älskade make dog för ett par månader sen. Hon lever med sina två barn plus hennes syster Sharon (Swoosie Kurtz) och svåger som flyttat in och bor med dem då de har ont om pengar. Iris och Sharon jobbar på det lokala bageriet vilket egentligen är en stor fabrik. Det är tufft och alla som jobbar där känner att de är fast och aldrig kommer kunna bryta sig loss.


©MGM

En dag träffar Iris på Stanley (Robert De Niro) på väg hem från jobbet. Det visar sig att han jobbar som kock i fabrikens matsal där Iris och de övriga arbetarna äter dagligen. Snart formas en vänskap mellan de två. Iris känner att Stanley är en bra man, men upptäcker att något tynger honom. När det visar sig att han inte kan läsa och skriva, börjar de spendera kvällarna med att försöka få Stanley att lära sig att läsa och skriva.


©MGM

Intressant att en film som Norma Rae (1979) dyker upp i tankarna under filmens gång. I efterhand visar det sig att det är samma producenter och regissör som ligger bakom båda filmerna. Det är helt enkelt något liknande man tar del av med en kvinna i arbetarklassen. Nu är inte filmen samma typ av politiska drama då det handlar om en annan sorts kamp som huvudpersonerna går igenom.


©MGM

Lite av en film som skulle kunna ses som två filmer i en. För å ena sidan är det ett drama om arbetarklassen och den dagliga kampen i vardagen. Å andra sidan ett romantiskt drama om vänskapen mellan Iris och Stanley som sakta men säkert utvecklas till något mer när de försöker få Stanley att läsa och skriva.


©MGM

Filmens två huvudrollsinnehavare är Oscarsvinnare och det är ingen tvekan om att de är riktigt duktiga skådespelare. Trots att de gör ett ganska bra jobb har de inte riktigt den fina kemin man önskar sig. Under filmens gång infinner sig även känslan att det saknas lite driv i historien. Detta kom att bli veteranregissören Martin Ritts sista film och den är inte lika lyckad som hans Norma Rae (1979) och inte minst Murphy's Romance (1985).


©MGM

Hade trots allt hoppats på något mysigare. Filmen inleder ändå lite mysigt under förtexterna när kameran sakta sveper över det lilla samhället till John Williams musik. Det saknas dock något under filmens gång. Det blir aldrig riktigt gripande, fint eller romantiskt. Istället lite för medelmåttigt. Förvisso vet man inte riktigt vart det ska leda mot slutet, men till slut känns det lite tillrättalagt för att bli mer än ok.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar