måndag 12 augusti 2024

Twisters



Titel: Twisters
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: USA
År: 2024
Regi: Lee Isaac Chung
I rollerna: Daisy Edgar-Jones, Glen Powell, Anthony Ramos, Maura Tierney

Handling: Två forskare jagar det mest förödande frontsystem som har stormat fram i USA under de senaste 50 åren. Tillsammans med stormjägarna riskerar de sina liv i jakten på att utveckla ett avancerat vädervarningssystem.

Omdöme: Tornados är ett årligt problem i USA och andra delar av världen. De flesta är vettskrämda för väderfenomenet och det med all rätt. Vissa fascineras dock av det hela och är s.k. storm chasers eller stormjägare. Dessa jagar rätt på potentiella stormar och beger sig in i nålens öga.


©Warner Bros./Universal Pictures

Kate (Daisy Edgar-Jones) är vid ung ålder intresserad, fascinerad och smått besatt av tornados. Hon studerar och forskar kring fenomenet men efter en dödlig utkomst med en jättetornado väljer hon att sadla om, flytta till New York och i säkerhet jobba med att analysera och förutspå vädret från ett kontor.


©Warner Bros./Universal Pictures

När Javi (Anthony Ramos), en gammal vän och stormjägarkollega söker upp Kate och ber henne om hjälp att jaga rätt på tornados, går hon med på att ansluta till gänget stormjägare i en vecka. Där träffar hon cowboy-stormjägaren Tyler (Glen Powell) som tillsammans med sitt gäng stormjägare verkar göra det hela för att få uppmärksamhet på YouTube. Frågan är om de blir konkurrenter och fiender eller allierade och vänner när stormen lagt sig.


©Warner Bros./Universal Pictures

Originalet Twister (1996) var en katastroffilm med en gedigen skara skådespelare som Bill Paxton, Helen Hunt och Philip Seymour Hoffman. Denna fristående remake är snarare en nyversion med en något yngre grupp skådespelare. De kan inte matcha de mer rutinerade namnen från originalet och det är lite synd att man inte har mer etablerade namn i rollistan. Trots det får man säga att de inte gör bort sig och till stor del funkar.


©Warner Bros./Universal Pictures

När filmen inleder med en grupp unga stormjägare känns det minst sagt illavarslande. Ett gäng skolungdomar som man ska följa i två timmar, nej tack. Skönt nog visar det sig endast vara en slags teaser som visar hur illa det kan gå när man ger sig in i leken. Senare blir det främst en film där fokus läggs på Daisy Edgar-Jones och Glen Powell som Kate respektive Tyler. De går igenom både det ena och det andra då de går från att vara rivaler till att finna att de i grund och botten har samma passion och drivkraft.


©Warner Bros./Universal Pictures

I en effektbaserad katastroffilm av det här slaget är det A och O att effekterna håller hög klass. Det finns egentligen inte så mycket att invända på, precis som var fallet med Twister (1996). Vad som dock blir ett problem är att det hela blir något enformigt och upprepande. Förvisso går storyn framåt men till slut känner man ändå att man sett tillräckligt innan man nått slutet.


©Warner Bros./Universal Pictures

Vad gäller slutet så känns de sista 20 minuterna svagare än resten av filmen. Man vill slå på stort och det ska lekas hjältar. Personligen hade det varit intressant om filmen valt att göra något lite annorlunda och låta stormen svepa in över en storstad med skyskrapor och liknande. Nu hade det inte varit trovärdigt och det får man ändå ge filmen att den försöker hålla det relativt realistiskt. Hade kanske känts konstigt om den plötsligt övergick till att bli skrattretande orealistisk som Sharknado-filmerna. Men hade man gjort det på rätt sätt hade det brutit mönstret, kunnat skapa mer nerv och ge något klart minnesvärt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar