måndag 5 augusti 2024

Birthday Girl



Titel: Birthday Girl
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Danmark
År: 2023
Regi: Michael Noer
I rollerna: Trine Dyrholm, Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Maja Ida Thiele, Herman Tømmeraas

Handling: Nanna har bjudit in sin dotter Cille och hennes bästa vän för att fira Cilles 18-årsdag på ett kryssningsfartyg på väg till Karibien. Men drömsemesterns första kväll förvandlas till en mardröm.

Omdöme: Cille (Flora Ofelia Hofmann Lindahl) ska fylla 18 år och för att fira det har mamma Nanna (Trine Dyrholm) bjudit sin dotter och dotterns bästa vän Lea (Maja Ida Thiele) på en karibisk kryssning. Kryssningen går av stapeln i Miami och destinationen är Bahamas.


©Nordisk Film Production

Eftersom Cille fyller 18 år samma kväll som fartyget lämnar Miami, är de tre redo för att festa ombord. Nanna tillåter sin dotter och hennes vän att konsumera alkohol, inte minst för att dottern inte ska skämmas för sin mor och bara ha kul. Under tiden som mamma Nanna låter tjejerna festa har hon själv trevligt med en anställd på kryssningen. Det är då dottern är med om något som kommer göra resten av kryssningen till en mardröm.


©Nordisk Film Production

Trine Dyrholm fick jag upp ögonen för i Dronningen / Queen of Hearts (2019). Här spelar hon en annan typ av roll då hon måste försöka beskydda sin dotter. Även om man inte vet så mycket om hennes bakgrund känns Nanna lite som white trash. Detta när det kommer till festandet ombord kryssningen då hon inte är någon bra förebild för sin tonårsdotter.


©Nordisk Film Production

Även om man inte ska skylla på offret som vill festa och ha kul, är det tyvärr inte så enkelt. Alkohol och droger leder lätt till situationer som annars inte hade uppstått. Det är lätt att säga att ungdomar gör dumma grejer och får testa sig fram. Men sunt förnuft kan man önska sig och man bör kräva att föräldrarna uppfostrar sina barn väl, inte minst genom att vara bra förebilder. Detta är inte något man kan säga om Nanna vilket lett till att Cille tagit efter de dåliga festvanorna med för mycket alkohol.


©Nordisk Film Production

Filmen funkar någorlunda väl när Nanna försöker ta reda på vad som hänt. Eftersom de befinner sig på internationellt vatten och känner att de inte får den hjälp de borde få, tar hon saken i egna händer. Det leder till lite av ett mysterium då hon desperat försöker hitta sanningen ombord fartyget.


©Nordisk Film Production

Trots allt är det inte någon tokig premiss och inspirationen till filmen kom från de många sexuella övergreppen som är svåra att utreda ombord och på internationella vatten. Tycker dock att filmen kunde blivit starkare och mer spännande där ombord. Den har potentialen till något mer men till slut blir det inget direkt minnesvärt av det hela.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar