lördag 17 augusti 2024

Cliffhanger



Titel: Cliffhanger
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Renny Harlin
I rollerna: Sylvester Stallone, John Lithgow, Michael Rooker, Janine Turner

Handling: En grupp räddningsarbetare ger sig ut bland Klippiga bergens svindlande höjder för att rädda några överlevande från en flygkrasch. Vad de inte vet är att de överlevande är ett gäng kallblodiga terrorister som inte tänker lämna planets värdefulla last - 100 miljoner stulna dollar...

Omdöme: 90-talet producerade många actionladdade popcornrullar och denna hör definitivt till bland dessa. Renny Harlin plockades in att regissera efter att ha gjort ett gott arbete på actionfilmen Die Hard 2 (1990). Kul nog har filmen ibland kallats för "Die Hard på ett berg" och visst ligger något i det.


©TriStar Pictures

En sammansvetsad grupp räddningsarbetare i Klippiga bergen, Colorado (även om majoriteten av filmen spelades in i de italienska alperna) leds av Gabe Walker (Sylvester Stallone) med kollegorna Hal (Michael Rooker) och Jessie (Janine Turner). Efter att en tragedi inträffat kliver Gabe åt sidan innan han återvänder flera månader senare. Läget är nu mer spänt i gruppen, men en ny situation gör att de på nytt måste försöka samarbeta.


©TriStar Pictures

Eric Qualen (John Lithgow) och hans gäng internationella terrorister genomför en vågad kupp mot en flygtransport och kommer över tre väskor till ett värde av $100m. Men något går snett under operationen och de tre väskorna faller någonstans över Klippiga bergen. Via sändare vet de var väskorna befinner sig, men de behöver hjälp med att ta sig till väskorna. Det är då de lurar ut räddningsarbetarna Gabe och Hal som får agera som deras guider i bergen.


©TriStar Pictures

Sylvester Stallone har sagt att han var i toppform under inspelningen av den här filmen. Dock behöver man inte vara ett biffigt muskelpaket för att vara en duktig bergsklättrare. Det känns ändå relativt trovärdigt, inte minst då klättringsscenerna och fotot gör sig bra. Den som annars sticker ut mest är John Lithgow i den stora skurkrollen som Qualen. Från början var Christopher Walken tänkt för rollen men när han hoppade av ersattes han av Lithgow som var ett ganska säkert kort då han genom åren visat att han kan spela psykopater övertygande, så även här.


©TriStar Pictures

Det blir inte så over-the-top som jag hade fått för mig att filmen är, även om det givetvis finns hjältemodiga scener. Ännu mer överdrivna scener klipptes bort enligt Sylvester Stallone efter det att testpublik snarare skrattat än häpnat över vad de fick ta del av. Och det känns rätt att inte spä på mer än vad man gör då det på så vis blir en actionrökare som inte går till överdrift.


©TriStar Pictures

Välgjort får man säga och även om det var en påkostad blockbuster känns det oftast som äkta vara och inte bara en massa dataeffekter. Filmen är trots allt producerad av Mario Kassar och bland hans filmer hittas inte minst First Blood (1982) och Terminator 2: Judgment Day (1991), två av de absolut främsta actionfilmerna som gjorts. Så även om det är en actionfilm som lätt bara kan bli action utan substans, är inramningen viktig vilket gör mycket för helheten.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar