onsdag 21 augusti 2024

Cleaner



Titel: Cleaner
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2007
Regi: Renny Harlin
I rollerna: Samuel L. Jackson, Ed Harris, Eva Mendes, Luis Guzmán, Robert Forster

Handling: Den före detta polisen Tom har sadlat om och städar bland annat upp brottsplatser när han dras in i en intrig där alla är misstänkta och ingen är att lita på. En studie i extrema närbilder och kontrasten mellan svart blod och vita lädersoffor ramar in en mörk historia.

Omdöme: Tom (Samuel L. Jackson) är en f.d. polis som lämnade poliskåren för flera år sedan då hans fru dödades av en inbrottstjuv. Numera driver han en städfirma och är en ensamstående far till 14-åriga dottern Rose (Keke Palmer). Städfirman han driver specialiserar sig på att städa upp hem efter dödsfall, vare sig det är naturlig död, självmord eller mord. Tom är bra på vad han gör och hans bakgrund som polis gör att han har ett öga för detaljer.


©Screen Gems

En dag får han i uppdrag att städa upp i ett fint hem efter ett mord. Allt verkar i sin ordning och han genomför jobbet som vanligt. Dagen efter sker dock något oväntat och konstigt. Han träffar Ann Norcut (Eva Mendes) som bor i huset. Hon har ingen aning om att något skett i huset då hon varit bortrest. Men hennes make visar sig vara försvunnen. Tom inser att han kan ha blivit inblandad i något skumt och vänder sig till sin gamla partner Eddie Lorenzo (Ed Harris) som fortfarande jobbar inom polisen och är gudfar till Toms dotter.


©Screen Gems

Minns att när denna film av Renny Harlin kom var det en film som sköts åt sidan då han inte direkt hade gjort något bra på ett tag och filmen fick inte någon vidare kritik. Men nu väcktes intresset lite mer då den trots allt har ett par bra skådespelare och verkade lovande, åtminstone tillräckligt för att vara värd en titt.


©Screen Gems

Filmen fångar ens intresse tidigt då den på ett detaljerat sätt visar upp Toms dagliga rutiner. Det är elegant presenterat med bra foto och klippning. På det byggs ett mysterium upp där huvudpersonen hamnar mitt i mysteriet. Han inser sakta men säkert att han kan bli huvudmisstänkt och ditsatt för ett mord. Med hjälp av sin gamla polispartner måste han försöka hitta ett motiv och vem som kan ligga bakom när mordutredaren Jim Vargas (Luiz Guzmán) börjar dra åt snaran.


©Screen Gems

Detta visar sig inte vara så tokigt, bättre än väntat får man säga. Ibland får man kanske lite TV-seriekänsla vad gäller digitalfotot som var populärt på den tiden. Men överlag lyckas den för det mesta övertyga med fotot och klippningen som är en av filmens styrkor. Ganska bra stämning också i denna neo-noir där det hela puttrar på utan att bjuda på några oväntade vändningar. Istället är det främst dess skådespelare ledda av Samuel L. Jackson och Ed Harris som är helgjutna och gör vad de ska.


©Screen Gems

En kul notering är att Samuel L. Jackson och Robert Forster, som dyker upp i en liten roll som obducent, tio år tidigare spelade mot varandra i helsköna Quentin Tarantino-filmen Jackie Brown (1997). Samuel L. Jackson och Renny Harlin hade för övrigt också ett förflutet med varandra på bl.a. The Long Kiss Goodnight (1996) och det lär ha varit Jackson som personligen bad Harlin att regissera denna. Resultatet må inte vara en toppfilm men den funkar bättre än en hel del annat mer hyllat man sett.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar