tisdag 20 augusti 2024

Remembering Gene Wilder



Titel: Remembering Gene Wilder
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2023
Regi: Ron Frank

Handling: En speciell hyllningsdokumentär som hedrar Gene Wilders liv och karriär.

Omdöme: Om jag skulle lista mina favoritkomikers skulle Gene Wilder definitivt vara med på listan. Det har funnits många komikers genom åren, men det är få som verkligen kan få en att skratta. Han är en av dem. Men det är mer än det. Han har en förmåga att få en att bry sig om karaktärerna han spelar.


©Kino Lorber

Dokumentären går igenom hans introduktion till filmvärlden och hur han kom att träffa och bli vän med regissören Mel Brooks via Brooks fru Anne Bancroft som Gene Wilder spelade mot i en teaterpjäs. Mel Brooks talar gott om sin vän Gene Wilder och hur han inte bara var en utmärkt skådespelare utan även vilken fin människa han var. Detta är något som han inte var ensam om att tycka då han verkade vara en person som brydde sig om de runt honom, vare sig det var som skådespelare eller i privatlivet.


©Kino Lorber

Vi går igenom hans olika filmroller men även hans intresse för att skriva och ibland regissera. Hans favoritfilm visar sig ha varit Young Frankenstein (1974) som han först fick idén till och skrev tillsammans med Mel Brooks som regisserade. Inte alls oväntat att han höll den som sin favoritfilm då det även är min favoritfilm med Gene Wilder. Det är en komediklassiker där man verkligen känner hur kul de hade under inspelningen.


©Kino Lorber

Vid sidan om samarbetet och vänskapen med Mel Brooks synas även hans lyckade samarbete med komikern Richard Pryor. Tillsammans formade de en minnesvärd duo som kompletterade varandra enormt bra. Trots det fanns inte en koppling privat då de var så olika som personer. Men så fort de medverkade i filmer tillsammans fann de den rätta kemin vilket ledde till många minnesvärda filmstunder.


©Kino Lorber

Privatlivet synas även och här blir det en del sorgliga ögonblick, inte minst mot slutet då Gene Wilder kämpade mot sjukdom. Men det är en dokumentär som är gjord med omtanke och inte gräver ner sig för mycket i de dåliga tiderna. Ändå tillräckligt för att man ska känna sig lite sorgsen på sina håll. Det blandas med de många fina stunderna Gene Wilder skapade på filmduken, men även privat då han hade ett gott hjärta och spred glädje. Helt enkelt en sevärd och informativ dokumentär som ger en bra bild av personen och skådespelaren. Ett plus är också att man tagit med utdrag från en ljudbok han spelade in under 2005 som används under dokumentärens gång.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar