lördag 24 augusti 2024

The Little Girl Who Lives Down the Lane



Titel: The Little Girl Who Lives Down the Lane / Den lilla flickan i huset vid vägens slut
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Kanada/Frankrike
År: 1976
Regi: Nicolas Gessner
I rollerna: Jodie Foster, Martin Sheen, Scott Jacoby, Mort Shuman, Alexis Smith

Handling: Den unga, intelligenta flickan Rynn lämnas att leva ensam när fadern dör. Hon är fast besluten om att leva själv och klara uppväxten utan någon vuxen. Hon bor ensam i en villa i utkanten av stan och får kämpa med att dölja att hon faktiskt är helt ensam.

Omdöme: Det är höst- och vinterrusk i en liten stad där 13-åriga Rynn (Jodie Foster) bor i ett hus vid vägens slut. Hon har flyttat dit från London med sin poetfar. Fadern har dock dött och mamman lämnade dem kort efter att Rynn föddes. Rynn är besluten att klara sig på egen hand och har lärt sig att ta hand om sig själv. Leasingen av huset är på tre år och hon har tillgång till faderns bankkonto.


©MGM

Rynn får allt svårare att dölja att hon lever ensam. En dag på Halloween kommer Frank Hallet (Martin Sheen) förbi huset och säger att hans två små barn är ute för trick n' treat. Han säger att han vill träffa hennes far, men Rynn märker snart att han visar lite för stort intresse för henne. Senare får Rynn besök av Franks mor Cora Hallet (Alexis Smith) som är den som hyrt ut huset till Rynn och hennes far. Andra som dyker upp vid huset är unge Mario (Scott Jacoby) som är den enda Rynn kan prata med om sina hemligheter och hans farbror Ron (Mort Shuman) som jobbar som polis i den lilla staden.


©MGM

Den kalla och ogästvänliga miljön gör att filmen har ett ganska grått, trist och småsunkigt utseende vilket även påverkar atmosfären. Mycket av handlingen utspelar sig i och runt huset där Rynn bor och filmen spelades in i Kanada. För regin står Nicolas Gessner som främst gjorde film hemma i Europa. Hans tidigare film Someone Behind the Door (1971) med Charles Bronson och Anthony Perkins hade setts och den har lite samma typ av stämning och look.


©MGM

Filmen har två utmärkande saker som är svåra att missa. Det ena är att filmen känns som den kunde vara baserad på en pjäs då det alltså mest utspelar sig i Rynns hus. För det mesta är det ett kammarspel med två, max tre personer tillsammans i en scen. Filmen bygger dock på en bok och inte en pjäs, även om det senare blev en pjäs av det hela.


©MGM

Det andra utmärkande är dess skådespelare som gör ett bra jobb och Jodie Foster är utan tvekan den mest lysande stjärnan. Yngst i rollistan men övertygar från första till sista scen med sin självklarhet och övertygelse. Hon var 13 år precis som hennes karaktär men känns mer vuxen i sitt beteende och agerande. Den andra som sticker ut är Martin Sheen som får spela ett riktigt kryp och gör ett bra jobb.


©MGM

Något som blir påtagligt är att filmen tar upp ett par ämnen som får ses som både vågade och kontroversiella. Den ställer en del frågor och skapar en lite obehaglig aura då vi har att göra med en 13-åring som måste leva ensam och vill klara sig själv. Hon tar till alla medel som krävs för att bli lämnad ensam, inklusive olagliga medel. Man tar även upp övergrepp och sexualitet som gör att det hela snarare blir till ett psykologiskt drama än något annat, även om vissa skulle kategorisera det som skräck. I vilket fall som helst har filmen en del som funkar och av värde men samtidigt lyckas den inte höja sig till några vidare höjder. Hade sett filmen en gång i tiden och hade ändå trott att den skulle uppskattas mer än vad den nu gjorde.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar