lördag 17 augusti 2024

The Union



Titel: The Union
Genre: Action/Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 2024
Regi: Julian Farino
I rollerna: Mark Wahlberg, Halle Berry, J.K. Simmons, Mike Colter, Jackie Earle Haley

Handling: En vanlig byggarbetare från New Jersey förvandlas till en blivande spion när hans ungdomskärlek ber honom om hjälp med ett hemligt uppdrag.

Omdöme: Mike McKenna (Mark Wahlberg) lever ett simpelt singelliv i New Jersey och jobbar som byggarbetare. En kväll hänger han på den lokala baren med sina vänner när någon från hans förflutna dyker upp från det blå. Roxanne Hall (Halle Berry) var hans ungdomskärlek och har plötsligt klivit in på baren för att söka upp Mike. Hon behöver honom eftersom han är lite av en "nobody" men har potential, precis vad hon behöver.


©Netflix

Mike tas till London där han får träffa Roxannes chef Tom Brennan (J.K. Simmons). Det visar sig att Roxanne jobbar som agent åt The Union, en hemlig underrättelsetjänst som nu behöver någon som Mike. Tiden är knapp och Mike har två veckor på sig att lära sig grunderna innan han kastas in i hetluften. De behöver nämligen någon som är ren, som inte har något förflutet som skulle kunna riskera operationen.


©Netflix

En actionkomedi som inleder sisådär och inte helt övertygande. Och ja, visst håller det i sig under stora delar av filmen. Kan inte låta bli att känna att musiken är ett av problemen då det låter alldeles för generiskt och oinspirerat.


©Netflix

Någonstans längs vägen kommer man in i det lite mer eller så blir det bara bättre. Insatserna höjs liksom och till slut får man lite av en blandning mellan James Bond och Mission: Impossible när Mike och Roxanne ska försöka samarbeta och fixa uppdraget när The Union visar sig ha en läcka på insidan.


©Netflix

Mark Wahlberg och Halle Berry funkar helt ok som buddies. Det är egentligen Mikes och Roxannes förflutna som gör att de har något att falla tillbaka mot när de sätts på prov. Detta funkar bra mycket tack vare de båda skådespelarna som kombinerar action med humor utan att det skulle kännas krystat.


©Netflix

Kanske var det att man hade relativt låga förväntningar efter inledningen men det blir ändå lite småtrevligt till slut. Visst är det inget nytt med handlingen som känns relativt standardiserad. Ett plus är dock att det utspelar sig i Europa, något som gör sig bra i en sån här spion-actionkomedi. Gott om action som funkar bättre längre in, inte minst när handlingen förflyttas från London till sydligare breddgrader runt Medelhavet.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar