tisdag 6 augusti 2024

Weird Science



Titel: Weird Science / Drömtjejen
Genre: Komedi/Sci-Fi/Romantik
Land: USA
År: 1985
Regi: John Hughes
I rollerna: Anthony Michael Hall, Ilan Mitchell-Smith, Kelly LeBrock, Bill Paxton, Robert Downey Jr, Vernon Wells

Handling: Två opopulära ungdomar, Gary och Wyatt, misslyckas med alla försök att bli accepterade av sina skolkamrater. Till slut leder deras desperation efter att bli omtyckta till att de "skapar" en kvinna med hjälp av sin dator. Tjejen som de skapar är en jättevacker kvinna vid namn Lisa, vars uppgift är att stärka pojkarnas självförtroende genom att försätta dem i situationer där de får lära sig att agera med mod.

Omdöme: Mitten av 80-talet och höjden av 80-tals känslan. Detta är en av filmerna som sågs flest gånger där hemma på video under uppväxten. Det blir därför svårt att se filmen utan att nostalgifaktorn spelar en viktig roll. Nu hade den inte setts på länge, dels för att den setts så många gånger att det inte var läge att se om den på ett tag, dels för att det fanns vissa farhågor på att den skulle ses med lite mer kritiska ögon.


©Universal Pictures

Regi och manus av John Hughes som var så framgångsrik med älskade ungdomsfilmer som Sixteen Candles (1984), The Breakfast Club (1985), Ferris Bueller's Day Off (1986) plus den mer vuxna favoriten Planes, Trains and Automobiles (1987). Han lär främst ha gjort denna film då Universal Pictures då även lät honom göra The Breakfast Club (1985).


©Universal Pictures

Filmen handlar om bästa vännerna Gary (Anthony Michael Hall) och Wyatt (Ilan Mitchell-Smith) som är två high school-killar som ses som nördar eller åtminstone som icke-coola. Efter att ha blivit förödmjukade av Ian (Robert Downey Jr) och Max (Robert Rusler) i skolan, sitter Gary och Wyatt hemma och tittar på en Frankenstein-film. Då får de idén att skapa sin egen drömtjej med hjälp av Wyatts dator och lite andra tricks.


©Universal Pictures

Gary och Wyatt lyckas skapa sin drömtjej och hon kommer till liv när hon mitt framför ögonen på dem plötsligt står i dörröppningen. De ger henne namnet Lisa (Kelly LeBrock) och hon är inte bara vacker, hon är även intelligent och vågad. Hon tar på sig uppgiften att göra killarna som skapat henne populära och se till att de skaffar flickvänner. Sen är frågan hur hon ska lösa problemet med Wyatts storebror Chet (Bill Paxton) som är allt annat än snäll mot sin lillebror...


©Universal Pictures

Grejen med den här filmen är att det är lite som en rolig åktur som man bara låter sig dras in i och svepas med i. Det är charmigt även om det med lite mer vuxna och kritiska ögon inte är utan sina brister. Även om det inte funkar lika bra som det en gång gjorde är det fortfarande svårt att inte gilla det här till stor del.


©Universal Pictures

Det som främst uppskattas är känslan som skapas och att få följa med de båda vännerna på deras transformation från att sukta efter att vara populära och ha flickvänner till att få chansen till det hela tack vare Lisa. Men så enkelt är det inte att bara kasta sig in i hetluften. Deras naturliga instinkt säger att de ska undvika förändring och hålla låg profil, men Lisa utmanar dem gång på gång med att komma ut ur sina skal.


©Universal Pictures

Även om det är en ungdomsfilm med en sci-fi historia i grunden, är det trots allt en John Hughes-film. Det innebär att man får hjärta och värme vid sidan av humorn. Gary och Wyatt kommer få gå igenom en hel del tack vare Lisa. Det är inte alltid enkelt, de kommer skämmas och känna sig illa till mods eftersom Lisa är rakt på sak. Men vad Lisa visar dem är att de är bra killar bara de får lite självförtroende och vågar. Filmen ska absolut inte underskattas som en korkad ungdomskomedi, något som speglas i Lisas karaktär som inte bara har ytan utan även insidan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar