onsdag 14 augusti 2024

Anyone But You



Titel: Anyone But You
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA/Australien
År: 2023
Regi: Will Gluck
I rollerna: Sydney Sweeney, Glen Powell, Dermot Mulroney, Bryan Brown

Handling: Bea och Ben har en första dejt som går jättebra men därefter förvandlas den starka attraktionen till iskall kyla. Sedan träffar de varandra igen på ett bröllop och bestämmer sig för att låtsas vara ett par.

Omdöme: Bea (Sydney Sweeney) och Ben (Glen Powell) träffas på ett kafé då Ben agerar som en gentleman och räddare i nöden. Han är egentligen inte hennes typ av man men de börjar umgås och märker att de gillar varandra. Bea är dock rädd för känslorna hon känner vilket gör att ett missförstånd sker. Istället för att fortsätta vad som skulle kunna bli en lovande romans blir de bittra på varandra.


©Sony Pictures

Ett par månader senare visar det sig att Beas syster och Bens bästa väns syster ska gifta sig. Ben och Bea är två av de som blivit inbjudna till bröllopet - i Sydney, Australien. De kan inte låta bli att tjafsa och ha sig, något som hotar att förstöra atmosfären för samtliga och riskerar hela bröllopet.


©Sony Pictures

Eftersom både Beas och Bens ex visar sig vara närvarande under sammankomsten, bestämmer de sig att försöka agera civiliserat för ett tag. De går så långt att de låtsas vara ett par som dejtar. Detta för att göra sina respektive ex svartsjuka och vilja ha tillbaka dem. Frågan är om det funkar eller om de riskerar att falla för varandra.


©Sony Pictures

Sydney Sweeney känns som en lite svagare version av Aubrey Plaza och tänker därför på detta under filmens gång. Glen Powell känns mer gjuten i den manliga huvudrollen. Lite synd att de inte funkar bättre ihop vilket får skyllas på manuset, karaktären Bea och Sydney Sweeney. Vet inte om det är attityden hos karaktären eller skådespelerskan men något synkar inte riktigt med henne.


©Sony Pictures

Detta blir inte så roligt som det kunde blivit. Något känns liksom off under stora delar av filmen. För när handlingen förflyttas till Australien har man fina Sydney som skådeplats. Detta tar man till viss del vara på med operahuset, hamnen och andra fina platser som bakgrund. Det är innehållet som blir för ytligt, trots att det fanns potential för något i stil med Meet the Parents (2000).


©Sony Pictures

En sak som filmen tyvärr envisas med är att göra det hela så politiskt korrekt som möjligt. Det gör att allt annat överskuggas för att få med detta på alla håll och kanter. Det gör att historien runt Bea och Ben som är huvudhistorien inte får en chans att utvecklas till något bra. Hela tiden blir man påmind om det politiskt korrekta vilket bara känns onaturligt. Synd då historien kring Bea och Ben tar sig runt en timme in och bjuder på en del fina scener.


©Sony Pictures

Överlag saknar filmen bra humor och har svårt att fokusera på det som hade kunnat bli bra. Den överdrivna politiska korrektheten sänker utan tvekan filmen minst ett snäpp, även om det inte är det enda som missar poängen. Som nämnts har Sydney Sweeney och hennes karaktär Bea svårt att övertyga. Filmen tar inte heller tillvara på de saker den faktiskt gör bra tillräckligt mycket.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar