måndag 19 augusti 2024

Smash Palace



Titel: Smash Palace
Genre: Drama/Thriller
Land: Nya Zeeland
År: 1981
Regi: Roger Donaldson
I rollerna: Bruno Lawrence, Anna Maria Monticelli, Greer Robson, Keith Aberdein

Handling: Al, Jacqui och deras lilla dotter Georgie bor på "Smash Palace", en bilskrot på en avlägsen plats i Nya Zeeland. Al har vuxit upp där och är helt nöjd, men Jacqui vantrivs. Det är långt ifrån deras tidigare så glamorösa liv då Alan var racerförare. Konflikten mellan dem växer och till slut tar Jacqui dottern Georgie och flyttar. Al blir alltmer desperat...

Omdöme: Innan regissören Roger Donaldson kom över till Hollywood och gjorde filmer som bl.a. The Bounty (1984) och utmärkta No Way Out (1987), gjorde han sig ett namn hemma i Nya Zeeland med denna film. En film som ser Bruno Lawrence i huvudrollen som ett par år senare spelade i hyllade The Quiet Earth (1985).


©Aardvark Films

Al (Bruno Lawrence) är en f.d. racerförare som träffade sin blivande fru Jacqui (Anna Maria Monticelli) då han tävlade i Europa. Efter att Als far dött, återvände paret hem till Nya Zeeland för att ta över faderns bilskrot "Smash Palace". Paret har tillsammans med sjuåriga dottern Georgie (Greer Robson) gjort sig hemmastadda i det lilla samhället och lever sitt lugna liv.


©Aardvark Films

Medan Al mekar med bilar och jobbar på en ny racerbil då han vill ställa upp och köra tävlingar igen, har Jacqui fått nog. Hon drömmer om ett liv i storstaden, mer fart och fläkt och uppmanar Al att sälja stället då en potentiell köpare visat intresse. Jacqui vänder sig till parets gemensamma vän respektive den lokale polisen Ray (Keith Aberdein). Det blir starten på parets problem som skapar en situation som håller på att koka över, inte minst för Al.


©Aardvark Films

Mer av en s.k. slow burner än väntat. Det är nämligen ett drama som sakta tar sig igenom en familjs implosion som leder till desperation. Desperation för Al som mest är nöjd med status quo vad gäller familjelivet. Det viktigaste för honom här i livet är dottern Georgie. När Jacqui lämnar honom och tar med sig Georgie, är det till en början inte så farligt då Al fortfarande känner att det mesta är sig likt. Det är när han inte kan träffa och umgås med Georgie när han vill som det börjar skapa stora problem.


©Aardvark Films

Hade personligen önskat lite mer spänning i filmen. Man får vänta ganska länge innan något sådant infinner sig och det är mer ett drama än en renodlad thriller när det väl börjar hända saker. Inget fel i ett drama så länge det funkar. Här är det mest i ett relativt ljummet tempo som liksom aldrig riktigt vrids upp som önskat. För trots att Al blir mer desperat längre in hade det kunnat komma något tidigare. Sedan är det inte direkt explosivt eller riktigt starkt som det var upplagt för. Inte dåligt, bara ett snäpp under vad det kunde blivit.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar