lördag 3 augusti 2024

Daddio



Titel: Daddio
Genre: Drama
Land: USA
År: 2023
Regi: Christy Hall
I rollerna: Dakota Johnson, Sean Penn

Handling: En kvinna som tar en taxiresa från JFK:s flygplats deltar i ett samtal med taxichauffören om de viktiga relationerna i deras liv.

Omdöme: En kvinna (Dakota Johnson) anländer till JFK:s flygplats i New York. Det är sent på kvällen och hon vill komma hem så fort som möjligt. Hon hamnar i baksätet på en taxi som körs av Clark (Sean Penn). Det är Clarks sista taxitur för detta pass och en lång dag håller på att komma till ända. Clark är inte sen med att ventilera sin frustration över dagen, något som får de båda att börja diskutera både det ena och det andra.


©Sony Pictures

Taxiresan visar sig föra de båda främlingarna nära varandra under de 90 minuter de spenderar tillsammans i taxin. Det blir ett tillfälle för de båda att reflektera över sina livssituationer. Ett ämne som de kommer gå på djupet på är deras respektive relationer, gamla som nya.


©Sony Pictures

Clark, som har över 20 års erfarenhet av att köra taxi, har en känsla för att läsa av människor och överraskar sin passagerare med att pricka rätt på en hel del. Hon å sin sida är förvånansvärt mänsklig, något som är ovanligt i dagens samhälle där folk helst bara stirrar ner i mobilen och ignorerar mänsklig kontakt.


©Sony Pictures

En nattlig tur genom vägar och tunnlar som tar taxin allt närmare ett upplyst New York. Diskussionsämnena inne i taxin är ibland av det ytligare slaget men för det mesta blir de djupa och till slut högst personliga. En taxiresa som kommer påverka kvinnan och mannen mer än de kunnat ana och tar fram tankar de inte delat med någon annan.


©Sony Pictures

Dakota Johnson och Sean Penn är båda klart bra i sina respektive roller. Det är kul att läsa att när Dakota Johnson fick läsa manuset, valde att vara med och producera filmen och fick reda på att man letade efter en Sean Penn-typ för den manliga rollen, vände hon sig då till sin granne Sean Penn. Möjligen spelar deras bekantskap roll för deras samspel eftersom de känns naturliga och har bra kemi ihop.


©Sony Pictures

En film som uppskattas och visar sig vara en passande nattfilm att se. Kul att se ett kammarspel av det här slaget som i princip helt och hållet utspelar sig på en och samma plats, i det här fallet i taxin. Det skulle kunna bli enformigt och lite tråkigt om det inte hade varit för en kombination av manuset som låter karaktärerna utvecklas, natten som fångas stämningsfullt och inte minst två duktiga skådespelare som övertygar. En bra regidebut av Christy Hall baserat på hennes manus.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar